presentació financera d'andorra i encaix amb la ue

L'FMI sosté l'evolució econòmica a l'acord

L’ens creu que obrir el mercat domèstic reduirà la dependència cap als sectors tradicionals

Rodolphe Blavy a la pantalla, amb Lladós i Souque.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“L’acord d’associació produirà canvis a Andorra, però el potencial de l’economia pot fer créixer l’economia sense friccions”, va dir ahir el sotsdirector de les oficines de l’FMI a Europa, Rodolphe Blavy, en una roda de premsa per videoconferència. Blavy, que va estar acompanyat del ministre de Finances, Ramon Lladós, i la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Noelia Souque, va considerar que obrir el mercat domèstic reduirà la dependència cap als sectors tradicionals com són la neu, el turisme o l’hostaleria.

Per a l’economista, la clau és la diversificació, i considera que “gràcies als períodes transitoris i al respecte per les especificitats pròpies” que s’han redactat a l’acord, el Principat té una “oportunitat”. Blavy considera que els 15 anys d’adaptació al mercat europeu “han de permetre que el sector privat estigui preparat davant la competència”. El ministre de Finances va corroborar les paraules de Blavy dient que “diversificar l’economia crearà valor afegit”.

El sotsdirector de l’FMI va afirmar que l’acord d’associació és l’eina per dur a terme reformes estructurals que permetran que creixi l’economia i va apuntar que “la diversificació generarà un creixement a llarg termini”. En la mateixa línia es va expressar Lladós, que va comentar que l’acord “ens farà créixer millor i amb més capacitat per afrontar els reptes”. Entre aquests reptes, l’economista de l’FMI va situar en l’“estret” mercat laboral, l’habitatge, l’augment de la inflació i el canvi climàtic, a més de la localització i la mida del país, els principals problemes a Andorra.

Blavy va reconèixer que el Principat havia mostrat una “gran resiliència i recuperació” després de la pandèmia i va remarcar que les polítiques fiscals i financeres “s’han enfortit”; per aquest motiu va recomanar que “es deixi espai per a la inversió”. Tanmateix, “va encoratjar” al Govern a mantenir una “forta” supervisió als bancs i al sistema financer. En aquest context, Lladós va afegir que “el sector financer és un punt molt important per a l’FMI i estem tranquils perquè tenim uns bancs forts i un regulador sòlid”.

tracking