Empreses

Les petites i mitjanes empreses, en el punt de mira dels ciberdelinqüents

La segona trobada del CISO s'ha centrat en la prevenció de riscos davant els ciberatacs, que prioritzen els negocis de petit tamany

La conferència ha comptat amb Jordi Ubach de l'Agència de Ciberseguretat i el secretari d'Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc RossellAgències

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

"Un dels principals focus que tenen els ciberdelinqüents com podem veure per les diferents estadístiques se centra en la petita i la mitjana empresa, les grans empreses estan més protegides i van per la petita i la mitjana". Tenint en compte aquest aspecte i el fet que gran part del teixit empresarial del país està conformat per pimes la voluntat, tant del Govern com de l'Agència de Ciberseguretat, és fer esforços per no només ajudar-les econòmicament a fer la digitalització i protegir-se correctament sinó també per conscienciar-les sobre la necessitat de fer un canvi d'hàbits en el marc de la ciberseguretat.

Així ho han posat en relleu el responsable de l'Agència de Ciberseguretat, Jordi Ubach, i el secretari d'Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, en el marc de la segona trobada del CISO (persona encarregada de coordinar la seguretat en una empresa), que ha tingut com a "objectiu prevenir i informar" les entitats importants i essencials del país de les perspectives en ciberseguretat en l'àmbit europeu i també sobre les perspectives de millora de les mateixes entitats, tal com ha explicat Rossell. I més enllà de dur a terme jornades "més especialitzades" com la d'aquest divendres, que compta amb la participació d'aproximadament una seixantena de coordinadors de seguretat a les empreses, també hi ha la voluntat d'incidir en la conscienciació a les petites i mitjans empreses i a la ciutadania en general, sigui amb formacions o amb xerrades.

Tant Rossell com Ubach han posat en relleu que un dels principals reptes que tenen les empreses és que els ciberatacs són cada vegada més freqüents i més "sofisticats", ja que ara ha entrat en joc també la intel·ligència artificial, amb la qual cosa les empreses hi ha de fer front "amb les mateixes eines". De totes maneres, han remarcat que "sempre es pensa en l'aspecte tecnològic" però també hi juga un paper important en la prevenció la "pròpia estructura de l'empresa" i el factor humà. En aquest sentit, Ubach ha incidit en el fet que quan es parla de ciberseguretat cal tenir molt present aquest factor humà, ja que és "per on venen la major part d'aquests incidents". "Les persones tenim incontinència al clic, per moltes mesures que puguem aplicar pel que fa a antivirus, de 'firewall', si en moment donat som incapaços de detectar un 'phishing', un enllaç maliciós, se saltaran aquestes mesures", ha indicat el responsable de l'Agència de Ciberseguretat.

Rossell ha valorat que les entitats essencials i importants del país han donat una "resposta molt favorable" a les obligacions legals que han hagut de fer front en matèria de ciberseguretat en els darrers temps. En aquest sentit, el secretari d'Estat ha destacat l'esforç econòmic que han fet i també de recursos humans i ha remarcat que aquests esforços continuen. Pel que fa a les petites i mitjans empreses, ha recordat que el Govern té la voluntat d'acompanyar-les econòmicament amb ajudes com les que s'atorguen a través del pla de digitalització en el marc del qual poden obtenir una ajuda de fins al 75% de les accions que vulguin emprendre en l'àmbit de la digitalització i ha afegit que, de manera paral·lela, a través de la Cambra i d'Andorra Business també es fa molt d'èmfasi en la formació i la informació.

tracking