Menjador escolar

L'AMPA de l'escola francesa té un 'forat' de 8.000 euros

L’AMPA de l’escola francesa afirma que la suma és el total de les quotes de febrer que les famílies ja havien pagat a l’anterior gestora

La porta de la cantina.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ball de xifres del forat de la cantina no deixa de bellugar-se. L’associació de pares de l’escola francesa de Sant Julià (APACEF) es va reunir dilluns passat amb el secretari d’Estat d’Educació, Josep Antoni Bardina, per exposar-li que tenien un dèficit de 8.000 euros en les seves arques, una xifra que “s’acabarà de polir un cop es tinguin totes les despeses”, va explicar l’associació en un comunicat. Aquestes pèrdues només computen des del moment que es va traspassar la gestió del servei a l’escola andorrana, el mes de febrer, fa unes dues setmanes. El motiu principal pel qual s’ha generat aquesta xifra tan elevada resideix en el fet que les famílies van abonar la mensualitat pel servei de menjador a l’antiga gestora, la qual va entrar en fallida.

L’APACEF explica que la secretaria d’Estat els va demanar fer arribar “amb detall” totes les despeses que han d’assumir corresponents al mes de febrer desglossades una per una, entre les quals destaquen el total que s’ha de pagar a l’escola andorrana pel servei de càtering d’aquests 15 dies, la contractació del monitoratge, la contractació d’assegurances i prevenció de riscos o el sou dels monitors de les activitats, entre d’altres.

“La quota que girem a totes les escoles és de 67 euros”, va dir Susagna Venable, presidenta de l’AMPAEA, l’entitat que agrupa les famílies de l’escola andorrana. A les escoles franceses aquesta xifra ascendeix fins als 90 euros mensuals. “El servei de menjador s’està duent a terme de manera correctíssima i el menjador està adaptat de la mateixa manera que a les altres escoles andorranes”, comenta Venable, que es congratula per haver pogut “reconduir la situació”.

COMPROMÍS DE GOVERN

En la reunió, Bardina va comunicar a l’entitat que tindran una subvenció d’uns 18.000 euros, que correspon al període de gener a desembre, i va assegurar als pares que les famílies becades per al menjador “no han de preocupar-se, han d’estar tranquil·les i no han de reclamar res en persona”, perquè els escolars tindran el servei “assegurat fins a final de curs”, segons recull la carta. L’APACEF indica que les beques de menjador beneficien 13 nens, i una desena ja ha rebut la subvenció per un import de 8.900 euros, diners que hauria cobrat la comissió gestora, mentre que els altres estan pendents d’abonar per part del ministeri de Finances.

“Les reunions amb el Govern estan anant bé i s’està encarrilant la situació perquè el menjador sigui solvent”, van dir fonts properes a l’APACEF, que manifesten que “hi ha voluntat de cooperació”. Així mateix, el secretari d’Estat d’Educació va explicar que el Govern “està estudiant el problema del menjador” i va assegurar la continuïtat i la sostenibilitat del servei a llarg termini quan l’entitat li va plantejar el neguit, atès que 30 nens deixen l’escola aquest curs i això dificulta encara més obtenir ingressos. Bardina va apostar per augmentar la quota de manera que permeti mantenir el servei, com altres escoles ja han fet.

Les dificultats econòmiques del menjador escolar van fer-se públiques el 6 de febrer, quan l’entitat gestora va informar que no podia fer front als 80.000 euros d’indemnitzacions en cas d’acomiadar la plantilla, que suposa el gran gruix del deute que deixaran i que completa un crèdit tou que van sol·licitar al Govern per mirar de redreçar la crisi de la covid i que tampoc han pogut retornar. Una setmana més tard va arribar l’acord pel qual l’AMPAEA assumia la gestió i la contractació de dues cuineres i una auxiliar, que ja formaven part de la plantilla, mentre que l’AMPA de l’escola francesa pagaria el sou dels monitors.

LA BATLLIA DECIDIRÀ

L’antiga entitat gestora està a l’espera que se li aprovi la declaració de fallida i serà la Batllia qui determinarà quin serà el recorregut i les actuacions a partir de llavors de cara al deute contret i acumulat a la cantina.

INICIATIVA PER AJUDAR L'APACEF

L’APACEF ha engegat una iniciativa per poder “redreçar la situació” econòmica del menjador. Així doncs, han creat un mercat de segona mà per demanar la col·laboració de les famílies, “ja que el menjador passa per un delicat moment que compromet la seva continuïtat”. Per aquest motiu, l’entitat fa una crida a les famílies a donar material com joguines, peces de roba, llibres infantils i roba d’esquí “per poder nodrir el mercat”. El punt de recollida és a l’entrada, al despatx de la direcció de l’escola.

Col·legi francès de Sant Julià.

tracking