Reportatge

Els independents de Ponts

Fonts del sector indiquen que hi ha un petit grup d’agricultors de la Noguera que decideixen per la seva banda les accions que porten a terme

Un tall que van efectuar els pagesos per protestar.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

L’operació tornada pel pas de la Noguera va ser tranquil·la i sense complicacions. Els agricultors d’aquesta comarca catalana no van tallar finalment la carretera C-14 i això va permetre que no es produïssin retencions per protestes agràries com les que han tingut lloc aquests darrers dies. La intenció era bloquejar ahir la rotonda de l’hotel Pedra Negra de Ponts, com ja van fer divendres durant l’operació sortida del cap de setmana, però finalment no va arribar a haver-hi cap tancament. El dia abans, els bombers de la zona van explicar que havien estat informats sobre l’obstaculització del flux de vehicles i que estaven al cas per si havien de fer alguna sortida d’emergència. L’anunci va posar en alerta molts conductors, ja que els preocupava l’estona que podien quedar atrapats a la calçada i tardar més del compte a completar el trajecte de tornada a les seves llars. Però a Ponts va regnar la tranquil·litat. Els mateixos pagesos comenten que a Ponts van a la seva, es reuneixen i decideixen al moment i per tant es fa imprevisible predir les seves accions.

Aquesta última setmana s’han efectuat talls a diferents punts del territori català, sobretot els dies 27 i 28 de febrer. Els pagesos havien explicat que es feien assemblees localitzades amb les informacions que anaven rebent dels sindicats i de les reunions que s’anaven produint amb el Govern català. En funció de les comunicacions, cada grup anava decidint sobre la marxa l’allargament de les mobilitzacions, com per exemple si passaven la nit a la carretera. El cas és que alguns pagesos van explicar en aquest mitjà de comunicació que hi ha la sensació que en aquesta comarca alguns dels agricultors actuen de manera independent i van més per lliure.

Dissabte el trànsit es va desenvolupar amb normalitat i sense mobilitzacions. De fet, durant el migdia ja es va desmantellar l’única protesta que encara estava en marxa, a l’A-2 entre Tàrrega i Vilagrassa. Encara que aquest cap de setmana hagi estat força plàcid en aquest sentit, els treballadors del sector primari estan expectants pel que pugui passar aquesta setmana. I és que aquest dimecreshi ha prevista una reunió entre el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i els ramaders.

En funció de com vagi, els talls es podrien repetir, tal com van advertir. Tot i que l’administració va anunciar petits canvis, els membres del sector no estan del tot satisfets i volen més millores, com resoldre els problemes que els provoca la fauna salvatge, la quantitat de burocràcia que han d’omplir o posar fi amb els abusos de la cadena alimentària.

tracking