drets fonamentals

França inscriu a la Constitució “la llibertat garantida” de la dona a l'avortament

L’entrada del dret a la interrupció voluntària de l’embaràs a la Carta Magna gal·la rep el suport de 780 dels 925 parlamentaris

La reunió de les dues cambres franceses.AGÈNCIES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els diputats i senadors francesos, reunits en sessió conjunta, van adoptar ahir de manera majoritària la inscripció de l’avortament a la Constitució, una reforma que van considerar “històrica”. En total, 780 dels 925 parlamentaris van aprovar una reforma constitucional que modificarà l’article 34 de la Carta Magna per incloure-hi “la llibertat garantida de la dona a recórrer a la interrupció voluntària de l’embaràs”.

El projecte, promogut pel president i Copríncep, Emmanuel Macron, per preservar aquest dret amenaçat en altres països, comptava amb un gran suport popular i va obtenir suports de tots els partits polítics, sense reserves a l’esquerra i més condicionats a la dreta i extrema dreta.

Només 72 diputats van votar en contra d’aquesta reforma que converteix França en el primer país que constitucionalitza l’avortament, una reforma que pretén inspirar-ne d’altres i servir de base a la lluita de les dones a tot el món, segons va indicar el primer ministre, Gabriel Attal.

“Orgull francès, missatge universal”, va escriure a X el president, que per prohibició legal no va poder acudir a les deliberacions del legislatiu. Macron va anunciar una gran cerimònia divendres que ve, coincidint amb el Dia internacional dels drets de les dones, davant del ministeri de Justícia, on per primera vegada a la història el públic podrà assistir a la promulgació d’una llei per part del president.

LECTURA COL·LECTIVA PEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

L’Institut Andorrà de les Dones i l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, amb el suport de la representació del Copríncep francès, van presentar ahir al matí l’acte organitzat per celebrar el Dia internacional de la dona. Una lectura col·lectiva bilingüe d’extractes de l’obra L’esdeveniment/L’évènement, de l’autora Annie Ernaux, que tindrà lloc dijous vinent a les set de la tarda a La Trenca. El llibre narra l’experiència viscuda per l’autora a la seva joventut, el moment del seu avortament clandestí. Una història autobiogràfica, dura i sensible alhora, amb valor d’exorcisme, explicada amb la senzillesa violenta i cruel dels fets.

tracking