acord d'associació amb la ue
La CEA vol protegir el teixit local per fer front al cabal comunitari
“Per a nosaltres és important que posem tots els mecanismes a l’abast de l’administració perquè pugui donar la protecció o l’ajuda a les diferents empreses i que aquestes puguin competir amb les dels països europeus”, va dir el president de la Confederació Empresarial, Gerard Cadena, que va afirmar que una part del sector creu que “potser ens entrarà tot el cabal comunitari de cop” i que la modificació de la Llei de contractació pública del 2022 serveixi per homologar-la a escala europea. Segons el líder de la patronal, “els països europeus tenen mecanismes perquè no es destrueixi el teixit empresarial”.
Cadena va posar el punt de mira sobre la reglamentació “no extensiva, sinó una mica laxa”, que hi ha al Principat i que, “per tant, era més fàcil per a empreses europees entrar a Andorra que no a l’inrevés”. Per això, el president de la CEA demana la mateixa exigència de paràmetres tant als països veïns com a Andorra, per “homologar les dues facetes i tenir tots el mateix plantejament i les mateixes condicions”.
El topall mínim que marca Europa per poder licitar per a contractació pública, perquè siguin internacionals i no nacionals, és de prop dels cinc milions d’euros. “Nosaltres, les licitacions que fem estan bastant per sota i, per tant, són poques les licitacions que es fan per sobre dels cinc milions”, va afegir Cadena, que va remarcar la necessitat “d’identificar quins són els mecanismes de protecció que els mateixos països europeus apliquen a les seves pimes”.