PACTE D'ESTAT DE SALUT
Mas critica l'ús polític del pacte d'estat de salut
La ministra se sorprèn que Concòrdia, el PS i Liberals “s’hagin descartat tan ràpidament” de l’acord i avisa que es tirarà endavant malgrat la negativa
“Sorprèn que s’hagin descartat tan ràpidament del pacte abans que comenci el mateix treball en si.” Així de taxativa es va mostrar la ministra de Salut, Helena Mas, davant la negativa del pacte de la majoria de la minoria, els grups polítics de Concòrdia, el Partit Socialdemòcrata i Liberals –i l’asterisc d’Andorra Endavant, que va condicionar el seu suport a una incorporació del servei de transport sanitari no medicalitzat dins del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i la celebració d’un referèndum sobre la via preferent. “Justament la salut no és un afer polític”, va indicar la titular de Salut, que va afirmar que l’acord “tirarà endavant malgrat que alguns actors no s’hi vulguin sumar”. No obstant això, Mas va obrir la porta als partits polítics a tornar a l’acord en recordar el seu caràcter “inclusiu”, i es va mostrar “confiada” a obtenir un consens general entre tots els agents implicats, inclosos aquells que “han caigut”.
Mas va recordar que el total d’aquests actors ascendeix fins a 51, entre formacions parlamentàries, col·legis professionals, associacions i institucions, i que el pacte es troba actualment en la fase de recopilació de suggeriments, ja que “encara no ens hem assegut a les taules a discutir”. La ministra considera que l’esborrany que han facilitat és “el punt de partida”, i va informar que “ja ens l’han retornat un total de 26”, una xifra de resposta que els dona per “satisfets” ara mateix.
Tot i això, Mas es va voler mostrar “exigent” amb els terminis i des del ministeri esperen en tres setmanes haver pogut avançar cap a la taula de negociació, tot i saber que aquests “poden ser flexibles”. La demòcrata va remarcar la intenció que el text sigui el màxim col·laboratiu possible perquè els 21 agents restants –els quatre polítics– que encara no han respost s’afanyin perquè Govern enceti la següent fase d’unificació dels comentaris en un únic document.
Tanmateix, Mas també va ser autocrítica i va reconèixer que és “evident” que el document ha de canviar. “Des del principi hem dit que aquest és un escrit que s’ha d’enriquir amb les aportacions dels agents, ha d’evolucionar i madurar”. La ministra no va deixar entreveure el volum de canvi que suposaran aquests suggeriments, “no sé si canviarà substancialment o seran uns detalls”, va comentar.
RECEPTA ELECTRÒNICA
“Estem en una progressió favorable i cada cop més a prop de trobar aquesta prescripció dels metges”, va manifestar Mas. La realitat d’una recepta electrònica prescrita per metges precediria el seu ús a les farmàcies, la finalitat darrera de la mesura. El primer pas, tal com va assenyalar la ministra, va consistir “a fer el catàleg de medicaments”, que va comptar amb més de 200.000 productes sanitaris.
CINQUENA ENQUESTA NACIONAL DE SALUT DE LA HISTÒRIA, QUE ARRIBA TARD PER LA PANDÈMIA
1991, 1997, 2002, 2011 i 2024. Tretze anys després de la darrera, i amb retard per culpa de la pandèmia, Andorra farà aquest 2024 la cinquena enquesta nacional de salut de la història. Amb l’ajuda de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’AR+I, que s’encarregarà de dur a terme l’enquesta, aquesta comptarà amb la participació aleatòria i equilibrada entre sexe i edat de 900 residents majors de 15 anys, de la qual s’esperen els resultats a principi del 2025. “És un projecte prioritari del ministeri que ens permetrà tenir una eina transversal amb molta informació”, va dir la ministra Mas, que va afegir que “volem saber on i com estem en termes de salut”. El coordinador del grup de sociologia d’AR+I, Joan Micó, que va acompanyar Mas, va manifestar que “les variables sociodemogràfiques ajudaran a completar els perfils i aportaran amplitud a l’estudi”.