POLÍTICA MIGRATÒRIA

El Govern planteja tornar al model prepandèmic en les quotes d'immigració

El Govern planteja tornar al model prepandèmic, menys flexible, com a mesura per frenar el creixement de la població

Treballadors fent cua al servei d'Immigració durant la pandèmia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si un element ha caracteritzat la política migratòria els últims temps ha estat la flexibilització. Mai s’havien donat tantes facilitats per saltar de la quota de temporada a la general i inclús per enllaçar contingents de temporada amb l’impuls per primer cop de la quota de temporers d’estiu. Mesures dirigides essencialment a solucionar el problema de mà d’obra al sector de l’hostaleria i la restauració, més acusat després de la pandèmia. Però el Govern opta ara per un replantejament que situa en aquesta reflexió al voltant de quin creixement poblacional pot assumir Andorra, associat al problema de l’habitatge i al model urbanístic. I malgrat que el ministre portaveu, Guillem Casal, va declinar aprofundir sobre què és el que vol impulsar exactament el Govern, el que s’hauria traslladat a les associacions empresarials dimecres de la setmana passada en una reunió capitanejada pels ministres d’Interior, Ester Molné, d’Economia, Conxita Marsol, i de Turisme, Jordi Torres, és la intenció de tornar al model prepandèmic, molt més estricte amb l’atorgament de permisos permanents. La quota de temporers d’estiu també ha estat una mesura postcovid. “La reflexió al voltant del creixement implica una reflexió transversal de la nostra normativa i gairebé el conjunt de tots els ministeris estem implicats”, va manifestar Casal.

L’anunci ha provocat preocupació en els sectors concernits. Una de les qüestions que haurien traslladat als responsables ministerials és què pot passar amb el personal d’aquesta temporada d’hivern que voldrien conservar i que entenien que podrien mantenir amb les regles de joc actuals. Els últims dies les associacions han estat recopilant dades per presentar a l’executiu una xifra si més no aproximada de quants treballadors es tractaria. El nombre ja s’hauria lliurat al Govern perquè el tingui en compte en el marc d’aquesta reflexió que està fent.

Però ni les patronals dels sectors més directament afectats, els vinculats al turisme, volen pronunciar-se en espera de què decideix finalment el Govern ni l’executiu vol fer comentaris al voltant de la qüestió fins que no hagi definit exactament les mesures que s’emprendran. Ho va deixar clar el ministre portaveu, que va insistir que se’n parlarà quan hi hagi concrecions. L’essència és trobar “l’equilibri” entre les demandes dels empresaris per tenir més facilitats de contractació i “el creixement més sostenible o digerible” que cerca l’executiu.

Qüestionat sobre si les mesures únicament afectaran un tipus de permisos, els vinculats més estrictament a l’hoteleria i la restauració, Casal va assegurar que es tracta d’una reflexió “transversal” que afecta tota mena d’autoritzacions, també les vinculades a la inversió estrangera. I sobre el canvi de posicionament amb relació a les autoritzacions d’Immigració, va recordar que “les situacions van evolucionant”, que les tensions en matèria d’habitatge o creixement urbanístic no són les de fa quatre o cinc anys i que les polítiques s’han de modular en consonància.

La darrera flexibilització és tot just de la tardor passada. Mitjançant un canvi reglamentari es permetia l’accés directe de la quota de temporada a la general en vigor a qui hagués treballat únicament un període al Principat –i així es consideraven quatre mesos a l’hivern o bé dos a l’estiu– sense haver d’acreditar més experiència. El mes de novembre passat, quan es complia un any de les primeres mesures de flexibilització, 1.537 treballadors inicialment de temporada havien obtingut un permís ordinari de residència i treball.

EL PLANTEJAMENT

1 EL GOVERN CONVOCA ELS EMPRESARIS

L’executiu va convocar dimecres 28 els empresaris per informar-los de la intenció de fer un pas enrere en la política d’immigració més recent.

2 “EQUILIBRI” ENTRE MÀ D’OBRA I CREIXEMENT

El ministre portaveu va assegurar que es vol cercar l’equilibri entre les necessitats de mà d’obra i l’objectiu de cercar un creixement sostenible.

3 ELS EMPRESARIS TRASLLADEN DADES

Els últims dies les associacions empresarials han recollit xifres de quant personal d’hivern voldrien conservar perquè l’executiu les tingui en compte.

tracking