SOBREPAGAMENT EN LES PENSIONS D'INVALIDESA
El Govern vol que la CASS determini les responsabilitats
Casal defensa que s’ha intentat vestir la situació com si fos culpa de l’executiu
Govern llança la pilota a la teulada de la CASS sobre la depuració de responsabilitats en l’afer del sobrepagament de les pensions d’invalidesa del grup 1. “És el consell d’administració de la CASS qui ha de decidir si porta el cas davant la Fiscalia i qui ha de mirar de depurar responsabilitats”, va expressar el ministre portaveu, Guillem Casal, en la roda de premsa d’ahir posterior al consell de ministres. L’argument de Casal se sosté en el fet que és la parapública qui té la informació i, per tant, qui té més coneixement de les possibles irregularitats, gràcies a l’informe forensic que va encarregar a Deloitte. Uns resultats que es van presentar al consell d’administració de la parapública a final del mes de febrer.
“L’altra part és allò que s’hagi de depurar en l’àmbit polític, i aquí és on entra aquesta comissió especial d’enquesta”, va afegir, la qual podria “eventualment depurar responsabilitats polítiques”. Tot i això, Casal va recordar que la comissió “pot aportar més informació o intentar depurar responsabilitats polítiques, però no es pot erigir en comissió judicial, això és competència de la Fiscalia”, perquè, segons el ministre, “és una competència que va en funció de cada òrgan”. Una reunió de la comissió d’investigació que ja té data i que, tal com va avançar la subsíndica, Sandra Codina, dimarts, se celebrarà el 12 de març.
Tanmateix, el ministre portaveu va sortir al pas de les crítiques que, a parer seu, “han intentat des de l’inici vestir la situació com si fos culpa del Govern o fos qui ha generat la situació”, quan “el missatge més important és que el Govern és el principal interessat a esbrinar què és el que ha passat”. El també titular de Medi Ambient i Ramaderia va posar èmfasi en el fet que es treballa al voltant de l’afer des de dues vies, per una banda, la comissió d’investigació del Consell General i, per altra, la Fiscalia, que decidirà quin recorregut judicial s’ha de seguir.
Casal també va tenir temps per fer paleses que aquestes preocupacions no tan sols ocupen espai dins l’esfera política, sinó que és un cas que ateny tota la ciutadania atès el caràcter parapúblic de la Caixa de Seguretat Social. “La ciutadania, com Govern i la resta de grups parlamentaris, també vol saber què ha passat amb aquests sobrepagaments”, va concloure.
EL GABINET JURÍDIC ANALITZA EL ROL DELS SUPLENTS
Una de les situacions sobrevingudes arran de l’esclat del problema amb les pensions d’invalidesa de tipus 1 ha estat que cap de les dues representants dels assalariats al consell d’administració pot prendre part en les reunions al voltant d’aquest tema per motius d’incompatibilitat. Una de les afectades, Jacqueline Caubet, ha demanat que la substitueixi en aquestes trobades de treball qui l’acompanyava a la llista amb la qual va concórrer a les eleccions a la parapública en qualitat de suplent, Francisco Lizama. Una demanda que el gabinet jurídic de la CASS està analitzant, segons van assenyalar fonts oficials de la Seguretat Social. La resposta de la CASS amb relació a la demanda de Caubet és que els experts jurídics de la casa estan analitzant el que preveu la llei i que s’actuarà en funció del que dicti la normativa. La representant dels assalariats entén que aquest relleu hauria de ser factible atès que el rol del suplent és intervenir quan el titular no pot fer-ho.