'CAS COSTA'

Consens dona suport a Montaner per la petició de la fiscalia

Emet un ‘Manifest per la democràcia’ i creu molt perillós processar la consellera general

La cònsol major, Rosa Gili, en un acte de Consens.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Consens, la formació que encapçala la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va fer públic ahir un manifest en suport a la consellera general i líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner. Titulat Manifest per la democràcia, “l’equip de Consens volem mostrar públicament el nostre suport a la consellera general Carine Montaner davant la petició de la fiscalia de dos anys condicionals de presó i la seva inhabilitació durant dos anys per un delicte major de revelació de secrets per haver fet públic el salari de l’exconseller general i actual ambaixador d’Andorra a les Nacions Unides a Ginebra, Suïssa i Lichtenstein, Ferran Costa”.

El manifest indica que, davant els darrers esdeveniments polítics i judicials, “veiem la necessitat d’elevar una reflexió que pensem necessària. La societat andorrana i la nostra democràcia hi té molt a perdre i probablement ja hi ha perdut bastant”, i afegeix que “processar una consellera general que actua en nom del càrrec que ostenta i en el marc de les seves funcions ens sembla molt perillós en democràcia. I més quan aquesta es refereix a qüestions polítiques que ens interessen a tots i que a més concerneixen un altre càrrec polític, la tasca que fa i el salari que percep per aquesta feina”. De fet, recorden, que “gràcies a la polèmica sorgida, els salaris van ser publicats a la pàgina web del Consell General”.

Consens indica, a més, que l’exconseller va fer part del grup parlamentari liberal, que va entrar per primera vegada la Llei de transparència el maig del 2018, aleshores des de l’oposició, i la va entrar de nou des de la majoria parlamentària conjuntament amb els altres socis del Govern d’Espot l’any 2019, molt abans de la causa que ara ens ocupa. “En aquest context, i sense entrar en consideracions jurídiques que el nostre desconeixement del dossier no permet, i des d’una visió ciutadana, no podem entendre que s’hagi pogut qualificar de secret la qüestió d’un salari públic d’un càrrec polític que a més es deia abanderat de la transparència. Aquesta qüestió ha portat la causa a l’àmbit de la jurisdicció penal i, malgrat que ara l’exconseller hagi retirat la querella, el procediment ja no es pot aturar de manera innòcua, fàcil i ràpida”, assenyala.

La formació afegeix que “no volem en cap cas pensar que pugui ser una persecució política. Ens volem quedar amb la idea d’un error en l’enfocament de la qüestió, però sí que volem remarcar que vivim en una època en què és fonamental apropar la política a la ciutadania i no a l’inrevés”. I remarca que “la democràcia és fràgil, ho veiem dia a dia al nostre voltant. Hem de continuar sent un país democràtic amb llibertat d’expressió, amb garanties de poder debatre, denunciar i parlar de tot sense por que un mal enfocament agafi unes dimensions fora de lloc i posi en perill el que hem sigut fins ara”.

Consens anima a qui el comparteixi a sumar-se al manifest.

tracking