SALUT

Valoració positiva de les associacions del pas fet a França

Associacions feministes valoren la inclusió de l’avortament a la Constitució de França

Manifestació pel Dia de la Dona.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

França va aprovar dilluns passat la inscripció de la lliberat de l’avortament a la Constitució. Dels 925 parlamentaris, 780 hi van votar a favor, i això suposa que es modifiqui l’article 34 de la Carta Magna per incloure-hi “la llibertat garantida de la dona a recórrer a la interrupció voluntària de l’embaràs”. Tot i que aquest canvi l’ha adoptat el país veí, tant associacions feministes andorranes com l’Institut Andorrà de les Dones valoren positivament aquest fet, ja que consideren que és un pas fonamental per als drets de les dones.

“És garantir un dret a les dones a la Constitució i em sembla molt bé”, va valorar Mònica Codina, presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA). “Tot el que gira en defensa del dret a les dones ho veiem bé”, va afegir Codina.

“És molt positiu i és una notícia que celebrem totes les dones del món”, va declarar Laia Ferré Marot, membre d’Acció Feminista. “Fa que si hi ha un canvi de govern, s’eviti que hi hagi canvis, i aquesta ha de ser la línia”, va agregar Ferré.

“Ho valorem positivament en un moment en què políticament hi ha més corrents ideològics extremistes a Europa i internacionalment. Hi ha unes línies d’eliminar el feminisme amb unes idees molt patriarcals i és una manera d’assegurar que sigui lliure per a les dones”, va asseverar Montserrat Ronchera, secretària general de l’Institut Andorrà de les Dones. “Es confirma que és un dret humà”, va precisar Ronchera.

Més enllà de les valoracions, algunes de les associacions plantegen que la mesura pot ajudar d’alguna manera al país, encara que sigui petita. “No tindrà res a veure perquè són països diferents, però pot ajudar a donar una empenta a la despenalització de l’avortament”, va explicar Codina. La presidenta de l’ADA pensa que el president gal, Emmanuel Macron, en ser també el Copríncep d’Andorra, podria contribuir “a posar certa pressió al Vaticà i al Coprincipat per despenalitzar l’avortament”.

En aquest sentit, també es va posicionar Ferré, qui va comentar que “pot ser una mica d’empenta, tenint en compte que Macron és el Copríncep; ara bé, sabem que Andorra està a anys llum perquè està penalitzat, se’ns diu que hi ha converses i taules de treball, però no veiem la llum”.

En canvi, Ronchera creu amb rotunditat que la iniciativa francesa no aportarà res al Principat. “Que França ho hagi posat a la Constitució no té res a veure amb Andorra, França és un estat i nosaltres un altre”, va comentar la responsable de l’Institut Andorrà de les Dones.

tracking