SEGURETAT SOCIAL

El descontrol amb les pensions es deu “a una cadena d'errors”

La falta de recursos per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social és el motiu pel qual s’ha comès l’errada en el pagament d’alguns pensionistes

Jacint Risco durant l'entrevista al programa 'Parlem-ne'.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’informe forensic que la Caixa Andorrana de Seguretat Social va encarregar a Deloitte ha conclòs que l’escàndol de les pensions és degut a “una cadena d’errors”, segons va explicar ahir el representant dels pensionistes al consell d’administració de la Seguretat Social, Jacint Risco, al programa Parlem-ne, de Diari TV. Risco va comentar que el forensic ha revelat “coses que ja sabíem” i que aquest els ha proporcionat més detalls del procediment que “s’estava seguint des del 1968, quan va entrar en vigor la llei”. Laconclusió que se’n treu, segons el representant del consell d’administració, és que l’error es deu a un “cúmul de tot” i que ara serà la Fiscalia a través de la informació que la parapública va entregar dimarts passat qui determinarà si hi ha “responsabilitats laborals”, ho avaluarà i si és el cas “ho enviarà a Batllia”.

Risco va posar sobre la taula tres causes que “sonaran a excuses, però no ho són”, per les quals considera que hi ha hagut aquest error en els pagaments d’alguns pensionistes. La “tradicional” falta de personal al departament de pensions de la CASS n’és un, i va aclarir que això ha afectat “que els controls no fossin suficients”. Risco va voler puntualitzar que sí que s’han fet controls, però han sigut “aleatoris”. És per això que “reclamem més inspectors”, tot i que va aprofitar l’ocasió per celebrar que dins la Llei de pressupost del 2024 es preveiés una partida per contractar més inspectors.

Per d’altra banda, Risco va expressar que la segona causa recau en el fet que “el tractament informàtic no ha sigut prioritari”, tot i que va recalcar que l’àrea de pensions “ho havia demanat”. El representant va lamentar que si “s’hagués automatitzat això no hauria passat”. Però va explicar que de cara al mes que ve es preveu que tot el sistema sigui ja automàtic per impedir errors.

El tercer motiu, segons va manifestar el representant del consell d’administració, és que “a la Seguretat Social se li han demanat moltíssimes coses que no són de la seva competència”, posant d’exemple les retencions de l’IRPF o els ERTO.

Risco va admetre que ara per ara a la CASS “hi ha un desprestigi”, però va voler llançar una llança a favor del personal, ja que “no hem pogut concedir tot el que han demanat i la professionalitat s’ha posat en dubte moltes vegades. Per molt professional que siguis, si no tens els mitjans no pots actuar de la millor manera”.

Jacint Risco va ser l’únic membre del consell d’administració que va defensar la condonació del deute als pensionistes afectats: “El consell d’administració mai va demanar la condonació, van ser set vots en contra i un a favor.” I va ressaltar que la condonació és “gràcies al Consell General i al Govern”, afirmant que estava totalment d’acord amb la decisió, ja que si s’hagués cobrat com preveu la llei “de miqueta en miqueta”, el deute s’hauria condonat igualment, ja que els pensionistes no l’haurien acabat de pagar.

Finalment, Risco també va voler manifestar que ara és el moment de valorar la situació personal de cada persona que ha rebut erròniament aquest pagament i determinar el grau de “vulnerabilitat”, ja que hi ha famílies que necessitaran el suport del ministeri d’Afers Socials perquè “si soc una família monoparental, el meu fill ha d’anar a la universitat, però ara m’han trucat i em trauran 1.400 euros de cop, no ho puc pagar”, va exemplificar el representant.

RISCO, EN CONTRA QUE NOMÉS PUGI L'IPC DELS PENSIONISTES QUE VIUEN AL PAÍS

El representant dels pensionistes va afirmar que revalorar només les pensions de les persones que viuen al Principat és contrari al que estableix la Llei de la CASS. Risco va assegurar que quan va conèixer el que recollia la Llei del pressupost “vaig dir que no es podia fer”, perquè el que estableix la normativa de la Seguretat Social és que les pujades han de ser generalitzades i que l’única mesura que es pot decidir és “modular” l’augment d’aquelles que estan per sobre de dos cops el salari mínim. El representant dels pensionistes va defensar que s’han d’apujar totes les pensions i es va mostrar partidari d’incrementar per sobre de l’IPC les més baixes, recordant que el sou mínim s’ha incrementat en un 7%.

EL SISTEMA ACTUAL DE PENSIONS NO ÉS SOSTENIBLE

El representant dels pensionistes va manifestar que “la Llei de la CASS ha de patir una reforma en profunditat”, ja que el sistema actual és “insostenible econòmicament”, tant pel que fa a la branca general com a la de les pensions. “No hi ha millor negoci en aquest país que les pensions de la Seguretat Social tal com estan ara posades”, perquè, segons explica, “de cada euro que una persona aporta la CASS en torna 3,2”. Risco va voler destacar que les pensions han de ser “sostenibles, però també han de ser suficients”. Actualment, 10.000 pensionistes, que representen un 73% de la totalitat, cobren una pensió inferior al salari mínim, el 27% cobra el sou mínim o el duplica, arribant com a molt a 2.300 euros, i només el 3% dels pensionistes amb més de 15 anys de cotització rep quatre vegades més aquest salari.

tracking