SEGURETAT SOCIAL

Macron 'avala' la condonació del deute

Els serveis del Copríncep no troben indicis d’inconstitucionalitat en la mesura aprovada

Macron durant un acte el 7 de març.ELYSÉE.FR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis del Copríncep Emmanuel Macron han respost a la petició de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) de significar-se amb relació a la condonació del deute generat pel descontrol a les pensions d’invalidesa de tipus 1, argumentant que no hi veuen inconstitucionalitat. En concret, consideren que la modificació de la Llei de la CASS que els grups parlamentaris van aprovar mitjançant la disposició final quarta de la Llei del pressupost per perdonar el deute pel sobrepagament de les pensions no és contrari a la Carta Magna. L’USdA s’ha adreçat als dos Coprínceps sol·licitant-los la demanda d’un dictamen previ del TC sobre la condonació entenent que pot ser una mesura discriminatòria amb relació a la resta de cotitzants.

Macron exposa a la carta enviada a l’USdA que els seus serveis han analitzat el contingut del punt 13 de la disposició quarta on s’inclou el canvi legislatiu, i han considerat que “en aquesta fase no es troben tots els elements” per demanar l’informe previ per possible inconstitucionalitat del text, tal com li demanava el sindicat.

El posicionament difereix en un altre aspecte relacionat amb les pensions i la Llei del pressupost. El Copríncep francès també atén la consulta de l’USdA sobre la revalorització de les pensions amb l’IPC que no s’aplicava als beneficiaris que no resideixen al país. Tal com ja ha transcendit, van ser els serveis de Macron els que van advertir que presentarien l’incident d’inconstitucionalitat i el Consell General va reaccionar anunciant un canvi a la llei per corregir-ho, fet que va servir perquè el Copríncep gal signés la Llei del pressupost. A la missiva de contesta a l’USdA s’apunta que el contingut d’aquesta disposició sí que podria justificar traslladar-la al TC perquè n’avalués la constitucionalitat, però que aquesta opció ha quedat descartada un cop els grups parlamentaris s’han compromès a presentar una proposició de llei abans de l’estiu per fixar que tots els pensionistes no residents tinguin una revalorització del que cobren amb efecte retroactiu des de l’1 de gener. Cal recordar que l’acord pres és que l’índex de revalorització sigui un càlcul de la mitjana de la inflació a Europa i no l’IPC d’Andorra que s’ha aplicat als pensionistes residents. A la carta, Macron assegura que “comparteix” amb el sindicat el neguit perquè els principis recollits a la Constitució siguin respectats en totes les circumstàncies.

L’USdA va adreçar la mateixa comunicació al Copríncep episcopal, però el sindicat va indicar que de moment no disposava de resposta.

El sindicat ha estat molt crític amb la mesura avalada pels grups parlamentaris de condonar el deute generat pel descontrol amb el pagament de les pensions. El secretari general, Gabriel Ubach, va definir d’“anormal” la mesura tenint en compte que es tracta “d’un deute amb diners públics que haurien d’anar destinats als treballadors del país”. Amb vista a noves mobilitzacions, va apuntar que el mal ús dels diners de la seguretat social ha d’estar entre els motius de denúncia.

tracking