DIADA DEL COS ESPECIAL

Els bombers reclamen entre 15 i 20 efectius més a la plantilla

Durant l’any 2023 les intervencions per incendis van augmentar en un 11,5%

Efectius del cos durant l'acte de la diada dels bombers.

Efectius del cos durant l'acte de la diada dels bombers.Fernando Galindo

Publicat per
Neus Tomàs

Creat:

Actualitzat:

El director del cos de bombers, JordiFarré, va aprofitar l’acte de celebració del patró per reivindicar la falta de recursos que està patint el cos.Farréva destacar que és necessari ampliar l’equip humà, ja que “hi ha el mateix nombre d’efectius que fadeuanys, tot i que Andorra ha canviat”. Actualment, dins la plantilla hi ha 120 bombers, però el cos demana implementar-la de 15 a 20 places de nova creació en un període de sis anys. A més, Farré va assenyalar que per a l’executiu “el cos de bombers ha de ser una prioritat”.

El cap de Govern, Xavier Espot, va manifestar que“el Govern volcontinuardestinant recursos al cos de bombers per garantir el servei”. A més, va destacar que durant els últims anys s’han “anat cobrint les places que quedaven vacants”, però va concloure que “ha arribat el moment de cobrir noves places”. Laministrade Justícia i Interior, EsterMolné, va comentar que durant l’any 2015 es van incrementar els efectius a través de cinc places de nova creació per “l’atribució del servei de transport sanitari”. La ministra, a més, va expressar que “aquest missatge ens l’hem de prendre seriosament i analitzar-lo dins de la mesura de les possibilitats pressupostàries”. Espot va voler afegir que amb els plans d’igualtat que el Govern està elaborant s’espera que “hi hagi més bomberes, ja que els cossos especials han de ser representatius i il·lustratius a la realitat social”. Per d’altra banda, el director del cos va ressaltar que és necessari canviar tres camions que “tenen més de tres dècades”.

Pel que fa a la graella salarial, Molné va explicar que “s’hi està treballant” i, segons va relatar la ministra, ja està llest l’edicte per contractar una empresa que faci un estudi del cas “i tenir els resultats de cara a final d’any, perquè així les conclusions que en surtin s’implementaran al pressupost de l’any 2025”.

Farré durant l’acte va fer un balanç de l’any 2023, en el qual es van realitzar 8.911 intervencions, un 1,5% menys que les efectuades el 2022. La xifra d’actuacions per incendis va ser de 307 i és la que més destaca, ja que es va elevar en un 11,5% respecte a l’any 2022.Farréva relatar que aquest augment es podria deure al canvi climàtic, ja que “els incendis que eren més propis d’una època de l’any ara s’estenen a totes les estacions”. Encara així, va remarcar que tot i l’increment “els casos són menys greus”, i ho va atribuir al fet que actualment “la cultura de prevenció és més elevada”. La resta d’intervencions del cos van ser 444 salvaments, xifra que representa un increment del 22,6%; 1.026 assistències tècniques; 4.278 actuacions sanitàries, que són un 14,% inferiors al 2022, i 2.856 pràctiques i formacions.

ABA I A118 DESCARTEN QUE HI HAGI UNA VAGA

Els sindicats A118 i l’Associació de Bombers d’Andorra van expressar la seva confiança en el Govern respecte a la promesa de revisar les graelles salarials del cos de bombers. El president de l’ABA, Joan Torra, va reiterar que “amb el compromís de Govern de fer l’estudi de les graelles hem aixecat la vaga, estem a l’espera que ens diguin alguna cosa”. Segons Torra, “estem disposats a esperar pacientment els resultats de l’estudi encarregat pel Govern per tal d’actualitzar els salaris del col·lectiu”. Així mateix, el director del cos de bombers, Jordi Farré, va destacar que “estem treballant braç a braç per materialitzar les reivindicacions que els companys ens fan arribar”.

tracking