SEGURETAT

Les dades són clau per cercar una persona

L’Associació per la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA) valora positivament el nou protocol que ha publicat el ministeri de Salut sobre la notificació de desaparicions de menors

Agents de la policia.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació per la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA) valora positivament el nou protocol que ha publicat el ministeri de Salut sobre la notificació de desaparicions d’infants, adolescents i joves del domicili familiar. Es tracta d’un document que ha de servir per ajudar totes les famílies que puguin arribar a patir alguna desaparició i també permetrà saber com s’ha d’actuar davant d’aquestes situacions.

“Estem contents del que hi ha publicat”, va valorar Sandra Cano, presidenta de l’ADJRA. “Hi hem estat treballant activament durant molts mesos i és el que volíem”, va agregar la responsable de l’associació.

El protocol detalla que s’ha d’informar la policia i donar algunes dades perquè els agents el puguin identificar, com el número de telèfon, els perfils de xarxes socials, una foto actual o el passaport, entre altres. Com més dades es puguin aportar serà millor, atès que ha de “permetre i facilitar la investigació i la localització de l’infant, adolescent o jove desaparegut”, s’esmenta en el protocol. Un cop posat en coneixement, les forces de seguretat procediran a iniciar les accions corresponents per tal de localitzar el desaparegut. Aquests ho hauran de comunicar a tot el cos, en especial a totes les patrulles i els agents de fronteres perquè estiguin en alerta, s’establirà contacte directe amb les persones pròximes del desaparegut, es contactarà amb tota persona que pugui aportar qualsevol informació o també es comprovaran llocs freqüentats pel jovent, com espais d’oci nocturn. Alhora, s’especifica que ha d’existir una bona comunicació i fluida entre progenitors o tutors i la policia.

Dins el protocol s’inclouen recomanacions sobre si la persona fugida marxa del país, així com indicadors d’alerta de fugides entre les quals es desglossen per motius personals, familiars, de salut, oci, escolar/laboral o d’interacció amb altres persones.

Aquest pla ha estat dissenyat per aquelles persones que viuen sota la tutela dels progenitors o tutors, ja que l’administració ja té a disposició protocols específics per als qui estan ingressats a l’hospital. Per poder-lo elaborar hi van participar altres associacions com, per exemple, Projecte Vida o l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Andorra, a més del cos de policia i els ministeris de Justícia i Interior; Educació i Ensenyament Superior; el de Cultura i Esports; Afers Socials, Joventut i Igualtat, i Salut.

tracking