justícia

FEDA guanya un plet a la Mútua pels preus

El TS rebutja el recurs de la distribuïdora sobre la venda d’energia de la minicentral d’Aixovall

La Mútua discutia el preu de venda de la minicentral d'Aixovall.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Mútua Elèctrica de Sant Julià va acudir als tribunals per reclamar una revisió del procediment de càlcul del preu al qual ha de comprar l’energia de la minicentral d’Aixovall. La Mútua apuntava contra FEDA, a qui acusava d’un procés “erroni”. Però la sala administrativa del Tribunal Superior –com prèviament havia fet la Batllia– ha rebutjat la demanda de la distribuïdora laurediana ratificant que el càlcul compleix el que dicta la normativa.

Les tarifes de compra de la minicentral d’Aixovall es regeixen per allò que establia la convocatòria del 2015 en virtut de la qual es va autoritzar la seva construcció. Es tractava d’una primera acció d’obertura de la producció d’energia elèctrica a inversors al marge de l’administració. I es podien construir minicentrals hidràuliques d’una potència inferior a 500 kW connectades a la xarxa. Amb posterioritat es va aprovar la Llei d’impuls de la transició energètica (Litecc), que incidia en la liberalització de la producció d’energia amb fonts d’origen renovable, però amb unes tarifes marcades per l’administració per evitar penalitzacions als consumidors. La Litecc manté que quan l’autorització s’ha obtingut d’acord amb una convocatòria pel foment de la producció d’energia elèctrica de fonts renovables la retribució de l’energia és la que marca aquella convocatòria. Tanmateix, s’indica que FEDA efectua després les regularitzacions pertinents per tal que la distribuïdora (en aquest cas la Mútua) pagui el mateix per l’energia que compra en aquest cas a la minicentral i la que compra a FEDA.

La sentència rebutja l’argument de discriminació que al·lega la Mútua per la diferència entre els productors d’energia que van acudir a una convocatòria pública i els que no. “No es pot considerar discriminatori que uns productors tinguin un règim econòmic diferent que els altres, compte tingut que els que van participar en una convocatòria sabien a quin preu es compraria la seva energia –el que venia determinat a la pròpia convocatòria–, i van participar tenint en compte aquesta dada.” I afegeix que la Litecc ja estableix la diferència de situacions “sense que aquesta vulneri el principi d’igualtat”. La sentència resol que si la Mútua ha pagat a la societat titular de la minicentral (de la qual, de fet, ostenta la meitat de la participació) un preu superior al que hauria de pagar sobre la base del que marcava aquella convocatòria és a aquesta a qui ha de reclamar la devolució, “però no pot pretendre que li ho aboni FEDA”.

tracking