el tribunal reconeix el marge d'error dels etilòmetres

La policia detindrà amb més d'un 0,86 d'alcoholèmia

La ministra confirma el canvi de criteri arran d’una sentència del Tribunal Superior

Un agent de policia amb un etilòmetre.SFP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una recent sentència de la sala penal del Tribunal Superior revisa a l’alça les taxes d’alcoholèmia positives de les proves efectuades amb etilòmetres, els aparells d’aire expirat que porta la policia. I la conseqüència d’aquesta modificació de la jurisprudència és que els agents de policia arrestaran els conductors que superin una taxa de 0,86 i no pas 0,80, com fins ara. Ho va confirmar la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, en declaracions al Diari. Molné va apuntar que la sentència ha implicat un canvi de la jurisprudència i en els criteris que aplica la Fiscalia.

La resolució és conseqüència del recurs interposat per un conductor condemnat en primera instància per una alcoholèmia positiva de 0,81. El conductor únicament es va sotmetre al test de l’etilòmetre, no va demanar analítica de sang, i una de les qüestions que al·legava en el recurs a la sentència del Tribunal de Corts és que “els etilòmetres de precisió admeten uns marges d’error tècnics en els seus resultats que s’han de tenir en compte”. És l’argument que ha motivat la seva absolució perquè el tribunal ha admès i quantificat aquest marge d’error. S’ha estimat que la taxa real era 0,75, un càlcul fruit de “l’error màxim permès del 7,5% del valor mesurat”. Implica, doncs, que el positiu penal que suposa detenció ha de ser ara superior a 0,86. I, l’administratiu, fins ara a partir de 0,5 s’eleva a 0,537.

El marge d’error el marca un decret aprovat pel Govern que regula el control metrològic de diferents instruments de mesura, entre els quals els etilòmetres. Es recullen uns errors màxims tolerats en funció del que recomana l’Organització Internacional de Metrologia (OIML). I amb relació als aparells per determinar la concentració d’alcohol en sang, fixa que l’error màxim permès pels límits inferiors a 4 grams per litre és el 7,5% del valor de referència de la concentració. Malgrat que el decret no entra en vigor fins al setembre, la sentència justifica que “s’han de tenir en compte els marges d’error permesos pel reconeixement que fa aquest decret de l’existència de la possibilitat de desviacions en els resultats dels mesuraments dels etilòmetres, errors que tècnicament estan reconeguts”.

El marge d’error de l’etilòmetre implica la nul·litat d’una condemna d’un mes d’arrest nocturn condicional qualificat al seguiment per part de la unitat de conductes addictives, cinc mesos de prohibició de conduir i 500 euros de multa. El conductor ja tenia una condemna prèvia per alcoholèmia del 2018. La que ara s’anul·la és fruit d’un control l’abril del 2021 a la capital, quan la policia va aturar l’home, que circulava en motocicleta, i va sotmetre’l al test en detectar “símptomes evidents” d’embriaguesa.

ELS FETS

1. Control, detenció i condemna

Un conductor detingut per un positiu de 0,81 recorre la condemna del Tribunal de Corts. Entre els arguments, al·lega el marge d’error dels etilòmetres, els aparells d’aire expirat que usa la policia.

2. El tribunal admet el marge d’error

El Superior admet aquest marge d’error dels aparells per mesurar l’alcohol en sang partint del que recull un decret aprovat pel Govern i pendent d’entrar en vigor, i recalcula la taxa del condemnat.

3. Un càlcul amb afectació generalitzada

El 0,81 del demandant es converteix en 0,75 partint del marge d’error previst a la normativa. La conseqüència general és que el positiu penal passa a ser a partir de 0,86 i no 0,80 com fins ara.

tracking