canvi de quotes

La patronal demana 450 treballadors per afrontar l'estiu

La patronal va respondre amb aquesta xifra la petició de Govern sobre les necessitats de mà d’obra, centrades sobretot en l’hostaleria i la restauració

Gerard Cadena, a la reunió de poble de dimarts.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La flexibilització laboral de treballadors en règim temporal que la Confederació empresarial andorrana (CEA) va sol·licitar a Govern per tal de poder respondre a les perspectives de demanda del sector per a la temporada d’estiu es va arrodonir, en una reunió de la junta directiva, en els 450. “Aquesta xifra és aproximada i s’ha d’agafar amb pinces, tot i que s’ajusta al que ens ha dit el sector”, va dir el president de la CEA, Gerard Cadena, en una conversa amb el Diari. Cadena, que va apuntar que podria haver-hi mobilitat, va explicar que els principals sectors que més reclamen mà d’obra són l’hostaleria i la restauració.

A principis de mes, la CEA es va reunir amb Govern i l’executiu els va explicar que hi hauria restriccions en les renovacions automàtiques de temporers a causa de la pressió demogràfica i d’accés a l’habitatge que es viu en el país. Aquest canvi va fer saltar les alarmes de la patronal, que va demanar una sèrie de condicions en què es pogués veure quina era l’afectació real, per això Govern els va demanar una xifra de les persones que estaven interessades que poguessin passar de la quota d’hivern a la d’estiu. “Entenem la mesura de contenció per no continuar creixent, però les nostres previsions giren entorn els 450”, va comentar el president de la patronal.

Tot i això, Cadena no es va mostrar molt convençut que aquesta sigui la xifra final que s’assoleixi, ja que des del món empresarial es creu que serà una xifra “bastant més baixa”. Un dels punts més rellevants a tenir en compte, i que actualment la CEA desconeix, és el nombre d’inscrits en el servei d’ocupació. “Estem esperant a les dades del servei d’ocupació per saber si hi ha gent i estar pendents de si poden entrar a treballar”, va expressar Cadena, que va avançar que des de la patronal “sabem que les xifres han anat a la baixa últimament i no sabem si aquestes es podrien incrementar”.

Aquesta dada és aquella que farà decantar la balança cap a una xifra o cap a una altra, però que és totalment dependent ja no de cada sector, sinó de cada branca de treball. “Potser hi ha un creixement de demanda en una determinada branca”, va puntualitzar l’empresari. Tot i això, la CEA es mostra predisposada a escoltar a Govern i trobar una “resolució intermèdia” per tractar de trobar “un sistema en què hi hagi renovació perquè el treballador també estigui interessat a continuar”.

Per a Cadena, el més important, però, és la xifra que Govern dictamini perquè, si bé és cert que serà restrictiva, també pot anar acompanyada d’un percentatge d’increment que pot arribar a suavitzar les demandes dels empresaris i acostar-se més cap a la xifra que la patronal desitja. Un altre dels elements a tenir en compte és el fet que a què es poden acollir aquells treballadors que hagin complert dos períodes de contractes temporals, ja que, segons el president de la CEA, “podrien entrar de forma directa a la quota fixa”.

MOLNÉ FACILITARÀ LA XIFRA A LA CEA EN UNA REUNIÓ "ABANS DE FINALS DE MES"

En l’acte de la diada del patró dels Bombers del dimarts passat, la ministra d’Interior i Justícia, Ester Molné, va abordar el tema de la revisió restrictiva de les quotes i va situar “abans de finals de març” la data fixada en el calendari per publicar el nou reglament. “S’han fet tot de seminaris per estudiar aquest tema, del qual estem acabant de lligar els últims serrells”, va manifestar la responsable de Justícia i Interior en declaracions als mitjans, a més d’afegir que no faran pública cap novetat fins que no tinguin el reglament tancat. La ministra va posar èmfasi en l’augment poblacional i demogràfic al Principat i ja va avançar que “la idea és racionalitzar les quotes”. Tanmateix, Molné també va comentar que a principis de mes s’havia fet una reunió amb la patronal “per tal d’informar-la’n”. Aquesta mateixa informació es va traslladar a la CEA, a la qual en la reunió del consell econòmic i social facilitarà dues xifres: el nombre de treballadors que podran migrar de quota i també les dades del servei d’ocupació en relació amb cada camp de treball. “Esperem tenir la reunió i les dades la setmana vinent”, va manifestar Cadena.

tracking