iniciativa política
Resolució francesa per blindar el dret a l'avortament a la UE
Primera iniciativa a l’Assemblea Nacional després de la inclusió a la Constitució gal·la
Una setantena de diputats de l’Assemblea Nacional francesa han presentat una proposta de resolució europea a la cambra baixa gal·la amb l’objectiu garantir el dret a l’avortament a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. La resolució és la primera reacció a la inscripció de l’avortament a la Constitució francesa el passat 4 març. Aquell dia, els diputats de les dues cambres franceses, 780 dels 925 parlamentaris, van aprovar una reforma constitucional que modificarà l’article 34 de la Carta Magna per incloure-hi “la llibertat garantida de la dona a recórrer a la interrupció voluntària de l’embaràs”.
Els diputats, que volen blindar l’avortament a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, fan menció a Andorra en els arguments de la proposta de resolució. Concretament, quan recorden que “l’avortament també està prohibit als dos microestats d’Andorra i el Vaticà”. També fan referència al fet que “a Andorra, el 17 de gener de 2024, un tribunal andorrà va absoldre Vanessa Mendoza Cortés. La presidenta de l’associació Stop Violències va ser acusada de difamació per expressar la seva preocupació per la prohibició total de l’avortament a Andorra durant una reunió del Comitè de les Nacions Unides per a l’Eliminació de la Discriminació contra les dones amb l’objectiu d’examinar l’historial del país en drets de les dones el 2019. El 2020, el fiscal general va presentar contra ella tres càrrecs penals per difamació, dos dels quals implicaven condemnes de presó”.
Els signants de la resolució consideren “essencial estendre aquest dret [el de la interrupció voluntària de l’embaràs] a totes les dones d’Europa” i indiquen que “aquesta resolució convida el govern francès a mobilitzar-se diplomàticament amb els estats membres de la Unió i la Comissió Europea perquè la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea garanteixi el dret a l’avortament”.
La resolució diu concretament que “observant que en molts països, especialment a Europa, no es respecten els drets de les dones perquè l’avortament està prohibit o restringit; observant les successives mobilitzacions d’organitzacions no governamentals i de ciutadans per canviar el dret a l’avortament allà on no és efectiu; i observant que França ha constitucionalitzat la llibertat garantida a l’avortament”, es demana la inclusió d’aquest dret a la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.