IRREGULARITATS
El Consell d'Europa critica els desnonaments en temporada d'hivern
Casal afirma que gràcies a l'actuació d'Afers Socials ningú es queda sense un sostre
El Consell d'Europa retreu que a Andorra es puguin fer desnonaments durant l'hivern. Ho ha apuntat en un informe on explica que el país no compleix amb l'article 31.2. L'informe explica que el primer error ja es va detectar el 2019, i que el Govern està treballant en mesures per solucionar-lo, però encara no estan operatives. A més, la llei tampoc ofereix una compensació a aquelles persones afectades per un desnonament il·legal.
El ministrePortaveu, de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha apuntat en la roda de premsa posterior del Consell de Ministres que els punts que incompleix el país son deguts a una "manca d'interpretació". Casal ha explicat que l'actuació "curosa" d'Afers Socials i el SAIG implica que tothom que és desnonat "té les seves necessitats cobertes", independentment de l'època de l'any. Pel que fa a les retribucions després d'un desnonament, Casal ha dit que la llei ja contemple mesures de rescabalament per tothom qui es queda al carrer, com per exemple una nova vivenda que s'acorda amb Afers Socials.
D'altra banda, segons el Consell d'Europa, el Principat tampoc compleix l'article 17.1 sobre els drets dels menors. Concretament, l'organisme apunta que al país encara es fan proves òssies per avaluar l'edat dels nens en situació de migració irregular i que els joves passen massa temps detinguts abans del judici. El comitè explica que el temps màxim de detenció hauria de ser de sis mesos, però a Andorra alguns casos extrems poden arribar a nou.
El ministrePortaveuha argumentat que la llei contempla la identificació de l'edat dels menors amb una radiografia, però de moment no s'ha hagut de dur a terme en cap ocasió. En cas que algun dia es trobin amb la situació, ha afegit Casal, "Govern farà les proves complementàries que ja es van aprovar l'any 2022".
Sobre les detencions dels menors, el ministre ha apuntat que cal fer la distinció entre "detenció provisional i internament provisional". La detenció contempla que un menor només pot estar retingut fins a 48 hores en casos greus, "molt per sota dels6mesos que marca Europa", ha matisat Casal. L'internament, en canvi, contempla que els menors puguin estar controlats fins a9mesos, però només en casos "especialment greus com l'assassinat, el terrorisme, l'esclavisme...".
Guillem Casal s'ha mostrat satisfet amb l'informe que ha arribat del Consell d'Europa, ja que Andorra "compleix el 88% dels punts estudiats" i que els apartats que falten per complir seran transmesos a Europa amb les explicacions pertinents perquè tinguin en compte les solucions que ja es contemplen al país.