LITIGI TERRITORIAL
Canillo no porta Encamp a la Batllia pels límits territorials
Els comuns es posen d’acord sobre l’ocupació dels terrenys en disputa i la concessió a Saetde
Els comuns de Canillo i Encamp han tret la pipa de la pau. Almenys de moment. Les dues corporacions han escenificat avui en un acte conjunt al santuari de Meritxell l’acord que han pactat sobre el litigi pels límits territorials i la coincidència d’evitar una llarga travessa judicial. L’aposta és la negociació i el pacte, i això és el que ahir es va acabar de segellar i el que avui és previst explicar amb major extensió. Abans, un consell extraordinari del comú de Canillo ha facultat el cònsol, Jordi Alcobé Font, i el cònsol menor, Marc Casal, per tal que puguin signar el protocol d’entesa amb Encamp.
La nova concessió a Saetde del domini esquiable d’Encamp envaeix dos terrenys en disputa amb Canillo. Aquesta va ser a final de l’any passat l’espurna del conflicte, que recordava molt la dels terrenys de Concòrdia. El record d’aquell llarg litigi probablement ha servit perquè els consols, Laura Mas i Jordi Alcobé, hagin apostat per la paraula i per no perdre temps i diners dels administrats a la Batllia.
El dia 31 finalitzava el termini per interposar una demanda per part de Canillo contra la concessió a Saetde. Els terrenys afectats són tres. El més gran se situa al pic de Maià; el segon terreny, més petit, a la zona del riu de Massat, i l’últim, a la zona del pla de les Pedres, propietat del comú d’Encamp arran de la sentència de Concòrdia del 2000, on dos anys abans Ensisa va construir un telecadira.
Com en tota negociació s’han fet cessions. Els mandataris encampadans s’han compromès a no fer cap acció contra el telecadira que explota Ensisa, però s’ha aconseguit un acord important pel que s’anomena preu just per l’ocupació d’aquesta zona. Ensisa abona una quantitat en concepte d’explotació comercial. Són 510.000 metres quadrats i s’ha pactat una fórmula que satisfà les dues parts pel que fa al preu just. Miquel Alís ja ho va intentar en el seu mandat sense èxit perquè els tribunals van considerar que reclamava una quantitat desorbitada.
Avui se signa aquest acord, que implica un “preu just” acceptat pels dos bàndols i el compromís que Saetde no ocuparà aquest terreny mentre el tingui Ensisa.
El cas dels altres terrenys és diferent. Cap de les dues corporacions els explotaran a menys que es posin d'acord o que es dirimeixi a quina parròquia pertany. El de la zona del riu de Massat fa 10 anys que es troba en espera de sentència en primera instància. El del pic de Maià figura al cadastre com a “terreny en discrepància”. Cap parròquia se’ls podrà fer seus i explotar-los comercialment sense un acord, sigui judicial o pactat, que precisi de qui és la propietat.
Encamp es mostrava reticent a treure’ls de la concessió perquè es podia interpretar que admetia que no són seus, però sobretot perquè si es deixavenforaalguns dels terrenys i després s'atorgavena Encamp calia tornar a fer tot el procediment de la concessió per incorporar-lo. Per tant, segons la negociació, caldrà disposar del vistiplau dels dos comuns per fer-los servir.
Les fonts van assenyalar que l’entesa amb el nou cònsol canillenc ha estat ràpida, i és que en realitat el litigi no beneficia ningú i s’ha fet una aposta per dirimir les diferències de manera pactada i que satisfaci tothom.
L’anterior corporació canillenca va aprovar, en sessió de consell, cursar un recurs administratiu contra el comú d’Encamp perquè considerava que la proposta d’acord amb Saetde amplia els límits de la concessió a dos terrenys on hi ha discrepàncies territorials encara per resoldre. El comú encampadà, per la seva part, va reiterar que no es desenvoluparà cap activitat en els terrenys en disputa sense l’autorització expressa dels dos comuns. La proposta, que la cònsol major va traslladar a l’octubre en una reunió al seu homòleg canillenc, Francesc Camp, no va convèncer el comú de Canillo.
PUNTS CALENTS
1 ZONA ON A L’ESTIU VA A PÉIXER LA VACADA
El pic de Maià es tracta d’una zona on a l’estiu va a péixer la vacada de la parròquia. Francesc Camp va assegurar que pot defensar les reclamacions.
2 UNA DISPUTA QUE S’ARROSSEGA DES DEL 2005
A la zona del riu de Massat la qüestió de la propietat de la parcel·la ha motivat litigis entre Encamp i Canillo des de com a mínim el 2005.
3 TELECADIRA D’ENSISA EN UNA ÀREA D’ENCAMP
La zona del pla de les Pedres és propietat del comú d’Encamp arran de la sentència de Concòrdia del 2000 i hi funciona un telecadira d’Ensisa.