CULTURA

Escribano deixa la direcció de La Temporada per discrepàncies amb el comú

La corporació de la capital argumenta que la rebaixa de les condicions econòmiques respon a una redimensió del festival

L'altra cara de Josep Maria Escribano

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep MariaEscribanodimiteix com a director artístic de la TemporadaMoraBanc, després de més de trenta anys de dedicació.Escribanova presentar la renúncia ahir al vespre en conèixer les condicions econòmiques que li havien designat des del comú d'Andorra la Vella, en una reunió amb la cònsol menor OlallaLosada. "L'assignació era la meitat respecte a l'any passat, i el que no puc fer és posar diners de la meva butxaca per preparar la temporada", ha detallatEscribanoaquest matí al Diari.

Segons l'exdirector artístic, en conèixer la seva dimissió, la reacció del comú ha estat només de mostrar el seu greuge, sense donar peu a cap alternativa, negociació o opció.

Des del comú d'Andorra la Vella, afirmen que a l'inici de mandat es volia mantenir lacontinuïtatambEscribano, en ser una persona lligada a La Temporadaiper això se li va oferirprorrogarla sevarelaciólaboral durant el 2024. Respecte a l'oferta econòmica, des del comú s'indica que el que li van oferir era una rebaixa salarial del 38%, un sou, que segons la corporació, s'adapta al nou format del festival que en els darrers anys s'ha redimensionat i és més petita que a l'inici del projecte. Des del comú es recorda que als inicis havia arribat a aplegar nou espectacles mentre que en la darrera edició només van ser dos. Així, segons s'afirma des del comú, la proposta salarial s'ajusta tant a la reducció de La Temporada com al pressupost de la corporació.

Escribano, però, lamenta que aquesta havia de ser una temporada emblemàtica, ja que el festival arribava al 30è aniversari, "jo havia sondejat a grans artistes per fer una edició especial, però sense acabar de tancar cap actuació perquè estava a l'espera del calendari i del pressupost". En aquest sentit,Escribanotambé havia copsat cert desinterès per part del comú, "normalment la programació es fa amb molta antelació perquè l'agenda dels artistes, així com la del mateix centre de Congressos van plenes", així, l'exdirector veia dificultat també en engegar la temporada que havia d'iniciar-se al segon semestre, entre setembre i octubre, "tal com va declarar Olalla quan va presentar el festival d'orgue".Escribanoconclou que en tractar-se d'un nou equip "és possible que tinguin altres prioritats". Ara,pocs mesos abans queengegui la 30a edició de la TemporadaMoraBanc,Escribanoafirma que desconeix quina serà la programació i si la corporació disposa d'un altre director artístic.

Per part del comú, en canvi, es referma la voluntat de mantenir La Temporada, i oferir un cartell interessant i a l'altura del projecte, amb espectacles de primer nivell.

Va ser el 1990 quan es va començar el que ara és la TemporadaMorabanc, primer en forma de festival, sent director Alfredo Kraus, moment en quèEscribanoestava com a col·laborador. El 1993, és quanEscribanoesdevé director artístic, i en jubilar-se, el comú li fa un contracte com a càrrec de confiança que renovava cada quatre anys. El 31 de desembre del 2023, en finalitzar el contracte, el nou equip comunal, li va renovar només fins al 31 de desembre del 2024, cosa que també el va sobtar.

A tot això se li suma l'aparició en escena del festival de músicaClassicandque aquest 2024 arriba a la segona edició i que l'any passat ja comptava amb un pressupost de 900.000 euros, segonsEscribano, fruit del suport dels comuns d'Andorra la Vella, Ordino,CreandiMoraBanc. "En la darrera edició de la TemporadaMoraBanc, ja vam partir una restricció important, en la que només disposàvem de 60.000 euros en el capítol artístic, i on vam haver de limitar el festival a només dues actuacions", ha explicatEscribano.

tracking