DESALLOTJAMENTS JUDICIALS
Govern diu que ningú “es queda al carrer”
Avisa que són “situacions molt minimitzades” i que la llei ja preveu un rescabalament
Les puntualitzacions que el Consell d’Europa (CE) ha enviat a Andorra respecte als desnonaments a l’hivern es deuen “únicament a la manca d’informació”, va dir el ministre portaveu, Guillem Casal, en roda de premsa. “Cap persona desnonada s’ha trobat mai al carrer, es fa una prestació gairebé personalitzada”, va dir Casal, que va defensar que l’actuació “curosa” d’Afers Socials i el saig implica que tothom que és desnonat “té les seves necessitats cobertes” i que les “situacions són molt minimitzades”.
La crítica del Consell d’Europa es troba en un informe en què explica que el país no compleix l’article 31.2 de la Carta Social Europea i que el primer error ja es va detectar el 2019. El ministre va defensar que la llei andorrana ja treballa precisament amb aquest objectiu i que un exemple és la situació actual de pròrroga de lloguer durant tres anys, a més d’afegir que el Govern està treballant en mesures per solucionar-lo, però que encara no estan operatives. Tanmateix, una altra disposició que l’organisme europeu posa en qüestió és la manca d’una indemnització prevista en cas de desnonament. Casal va sortir al pas expressant que l’ordenament jurídic ja preveu els mecanismes de “rescabalament en el cas de vulneració de drets fonamentals” i que, un cop feta l’anàlisi, “prenem nota per esmenar i donar resposta”.
Els altres dos punts en què el CE mostra disconformitat són pels drets dels menors i de les dones embarassades. Per una banda, es critica que els joves que cometen una infracció penal passen massa temps detinguts abans del judici i, per l’altra, la manca de regulació per la incorporació o l’acomiadament de les dones embarassades en el sector públic. Casal va al·legar que la disconformitat es deu també “a la manca d’informació”, ja que en el cas dels infants hi ha “una mala interpretació” entre detenció i internament, i en el de les dones embarassades, que a la llei ja està establert aquest marc que regula la situació. Malgrat això, el ministre va mostrar “satisfacció” per l’informe perquè en 23 dels 26 articles, un 88%, el CE es mostra conforme amb el funcionament d’Andorra.