Reportatge

Els vigilants dels cabals

Els tècnics visiten els quatre estanys dues vegades l’any, una al principi de l’hivern i l’altra al cap de dos mesos.

Tècnics de FEDA a l'estany de Juclà.M. R.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Dues vegades l’any els tècnics de FEDA tenen la missió de vigilar els cabals dels rius i tancar les comportes. La setmana passada van tancar amb èxit les comportes de l’estany de l’Illa i de l’estany de Cabana Sorda, i aquesta setmana només els queda intervenir a Juclà i a la Vall del Riu. “Pugem dues vegades l’any fins als quatre llacs situats a la Valira d’Orient per regular les comportes i controlar el cabal dels rius”, exposa un dels membres.

El cap d’explotació de FEDA, Domènec Torra, va explicar que aquesta acció forma part del pla l’explotació dels recursos hídrics de la parapública, que va construir “uns dics per elevar el nivell de l’aigua i en funció de l’època de l’any l’anem ajustant”. Torra va afirmar que “al principi de l’hivern, que és l’estació més seca, obrim les comportes dels estanys, i al cap de dos mesos procedim al seu tancament”. Segons va assegurar, tota aquesta aigua va a parar a l’estany d’Engolasters i “una vegada tenim aquesta aigua a Engolasters en fem una gestió setmanal”.

Segons relata, l’estany “és la nostra bateria” i permet a Andorra no dependre tant de països veïns com França i Espanya, ja que el recurs té una capacitat de producció de 46 megawatts gràcies al salt d’aigua de 500 metres que fa girar una turbina i produir electricitat.

Finalment, tal com assenyala el cap d’explotació de la parapública, l’aigua que sobra, després de generar energia, s’allibera directament al riu mitjançant un conducte per mantenir el delicat equilibri del sistema hídric. De fet, Torra comenta que durant els últims anys, des de FEDA s’ha observat que durant l’hivern hi ha foses que abans no tenien lloc. “Ens està passant que durant els mesos d’hivern arribem a tenir una producció, inclús, d’excés d’aigua.”

tracking