SANITAT

El ministeri de Salut detecta quatre casos de tuberculosi l'any passat

La taxa d’incidència és de 4,7 casos per cada 100.000 habitants, inferior a l’europea

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quatre persones van ser diagnosticades amb tuberculosi durant el 2023, segons dades registrades pel Govern, que representa una taxa anual de 4,7 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la dels darrers cinc anys havia estat de 3,5. La incidència es manté a la baixa respecte a la resta dels països europeus, amb un total de 218 sospites dels 193 casos confirmats en els darrers 25 anys. Del total de diagnòstics, 150 corresponen a residents del país. El 2022 es van detectar les mateixes xifres, ja que el Govern va informar que n’havia registrat quatre també, una corresponent a un resident, mentre que tres els va identificar el servei d’Immigració.

El ministeri de Salut ha encetat la campanya “Sí, podem posar fi a la tuberculosi”, juntament amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), coincidint amb la celebració anyal del Dia Mundial de la Tuberculosi, que se celebra avui. L’objectiu de la iniciativa és mostrar que la malaltia té cura si es fan els corresponents tractaments preventius i que cal desmitificar algunes creences “per tal de posar en relleu que és possible capgirar el rumb contra l’epidèmia”. El Govern recorda que la tuberculosi pot provocar tos, febre o pèrdua de pes, i recomana contactar amb el metge preferent en cas de detectar-ne els símptomes o mantenir un contacte estret amb un cas.

La bedaquilina és un medicament que es fa servir per tractar la tuberculosi. Aquesta mateixa setmana el Govern va modificar el reglament que regula les condicions per al finançament públic de medicaments d’alta complexitat, pel qual aquest producte tindrà el 100% del finançament per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Per accedir a la cobertura del 100% del tractament, ha de ser prescrit per un metge internista amb experiència en tuberculosi i que realitzi la prescripció des de l’hospital.

tracking