AGRICULTURA
Tres explotacions compten amb segell de producció ecològica
Dos productors més es podrien afegir a d’aquesta certificació
La Llei de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris del 2018, i el seu posterior desplegament, van obrir la porta que els productors del país es puguin acollir al procés de certificació ecològica. Des de llavors, dues explotacions agràries han estat certificades amb aquest segell: L’Ou 1900, que produeix i comercialitza ous de gallina ecològics, i el celler Borda Sabaté, que produeix i comercialitza vins ecològics. Així mateix, també hi ha registrada l’empresa BIO-BIO, que elabora i comercialitza plats preparats ecològics a base de receptes tradicionals d’Andorra.
A més, tal com informen des de l’executiu, actualment hi ha un parell d’explotacions agràries que estan en procés de reflexió per orientar-se cap a la producció ecològica. En concret, són dues explotacions que ja fan cultiu de fruits vermells elaboren melmelades i confitures i que s’estan plantejant iniciar el procés de conversió al cultiu ecològic de fruits vermells i pomes. En aquest sentit, una d’elles ja va adquirir i plantar l’any passat 150 peus de pomeres ecològiques de cinc varietats diferents per veure quina s’adapta millor a l’entorn. Cal tenir en compte que el sistema de producció ecològica és “optatiu i molt exigent”, en el qual la productivitat és inferior, tal com recorda el departament d’Agricultura. Cal destacar que la producció de productes autòctons sota el segell de producció ecològica ha rebut un impuls en els canvis duts a terme en els ajuts al sector agrícola i ramader que el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia va presentar fa tot just una setmana. Així, s’ha previst un increment del 31% de l’import de l’ajut destinat a la conversió a la producció agrícola ecològica i d’un 44% al de manteniment de la producció ecològica.