IMMIGRACIÓ I TREBALL

El Govern endureix l'accés al mercat laboral dels extracomunitaris

Treball torna al sistema de quotes antic en què els extracomunitaris hauran d’acreditar quatre temporades d’experiència en el sector

Conxita Marsol i la seva mà dreta, Jordi Puy, a la reunió d'ahir.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La petició de la CEA de retenir 450 treballadors d’aquest hivern perquè passin a la quota general, aquella que dona permís de residència i treball per a un any, queda coberta en tres quarts, atès que la xifra que Govern va acceptar són 300. Això és el que va transcendir de la reunió del Consell Econòmic i Social que va tenir lloc ahir entre el ministeri de Treball i els agents empresarials i socials. Aquesta flexibilització laboral “excepcional”, en paraules de la ministra Conxita Marsol, va acompanyada de l’enduriment dels requisits per accedir al mercat laboral general de treballadors, que torna al sistema antic. Aquest sistema, previst per a tots els extracomunitaris, obliga a acreditar un mínim de quatre anys d’experiència en un determinat sector per poder canviar de quota, amb un mínim d’una temporada al Principat. Per tant, tenen el mateix pes les temporades realitzades a Andorra i fora les fronteres del país, independentment de la quantitat a cada lloc, ja que el més important és que la suma total arribi a quatre.

“Volem tenir un servei de més qualitat, però que també tingui en compte el creixement del país perquè ho hem de fer de forma controlada”, va manifestar davant els mitjans la titular de Treball. Conxita Marsol, que també encapçala un dels altres ministeris en el punt de mira a causa del creixement demogràfic, va assenyalar que “s’han de trobar equilibris entre les necessitats de les empreses i del país, en un any hem crescut en 4.000 habitants”. Només el 2023, sense els requisits del sistema antic que a partir de l’1 d’abril ja es reprèn, es van regularitzar 2.025 temporers a la quota general, un fet que va ser una “reacció” a la covid-19. “No volem que cap treballador amb feina, habitatge i arrelament al país es quedi sense poder continuar treballant”, va expressar el president de la CEA, Gerard Cadena, que va dir que aquesta situació es dona quan les dues parts, tant treballador com empresari, volen la renovació.

Els requisits, doncs, perquè un treballador pugui ser un dels 300 beneficiats de la mesura són que duguin una temporada sencera, que la renovació sigui en la mateixa empresa que primerament l’ha contractat i que el contracte sigui indefinit. Tot i que Marsol expliqués que és una “mesura pactada i entesa per totes les parts”, des de l’USdA es mostren més contraris a l’optimisme de l’executiu. “Aquest Govern no vol tallar d’arrel amb l’especulació ni solucionar el problema de l’habitatge”, va expressar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que va afegir que “actualment es vol limitar l’entrada de treballadors, però no es volen limitar entrades de gent amb alt poder adquisitiu”.

QUOTA D’ESTIU COM EL 2023

Marsol va avançar que la quota de l’estiu per a aquesta temporada estaria sobre les mateixes dades que el 2023, entre les 300 i les 400 persones, a falta de concretar tota la informació.

LA CEA PROPOSA AFEGIR UN 30% VARIABLE ALS 300, AMB UN MARGE FINS ALS 390

“És una mesura per activar-la només quan sigui necessari per arribar fins a un màxim de 390, que és provisional i variable”, va expressar Cadena, que confia que Govern assumeixi la xifra i que s’apropi més als 450 inicials proposats per la patronal. Amb aquest marge, la CEA vol assegurar ajustar al màxim les necessitats del sector, sobretot de l’hostaleria i la restauració, i que cap empresa perdi treballadors pel canvi de temporada. Marsol, que va explicar que la decisió sobre la proposta del 30% variable es prendrà avui en la reunió setmanal del consell de ministres, també va avançar que el criteri pel qual s’adjudicaran les 300 places provisionals serà per ordre d’arribada. Aquesta decisió es veu amb resignació des de la patronal, ja que “tot i no ser el criteri més elaborat, no hi ha cap altre que sigui possible”, va comentar el director de la CEA, Iago Andreu. Per a Andreu, és impossible fer un sistema de quotes en què es reparteixin equitativament perquè “hi ha empreses petites a les quals, en comparació amb les grans, els tocaria menys d’un treballador si prorrategéssim”. Tot i això, confia que aquests 300 treballadors estaran ben repartits i que el 30% serveixi perquè “cap empresa es quedi sense empleats”.

tracking