Reportatge

Tradicions que es perden

Les noves generacions viuen la Pasqua allunyades del significat espiritual, i per això l’església busca maneres d’apropar la religió als joves

La celebració de Diumenge de Rams a Sant Julià de Lòria.CÀRITAS SANT JULIÀ DE LÒRIA

detail.info.publicated
Neus Tomàs

Creat:

Actualitzat:

El jovent d’abans esperava l’arribada de Setmana Santa per participar en les activitats religioses i compartir les tradicions amb la família. En canvi, ara les noves generacions tenen conceptes diferents d’aquests dies en què es recorda la mort i resurrecció de Crist. Segons mossèn Ramon de Canillo, “la Pasqua, és un moment de reflexió, és a dir, sí a la vida i no a la mort”, però molts joves ja no hi veuen aquest significat i compten amb altres perspectives, com és el cas de la Maria de 16 anys, que explica que “a casa meva, no vinculem la Pasqua amb la religió, per això per a mi representa un moment per estar en família i anar de vacances”.

En vista d’aquesta situació, l’església s’ha vist obligada a buscar altres estratègies per captar l’atenció dels joves. El capellà de Canillo detalla que ell és partidari de pensar que “tots portem dins els valors de Setmana Santa”, però assenyala que “als nens i sobretot als adolescents els costa més participar-hi” i per això manifesta que “crec que hem de saber trobar el llenguatge per comunicar-nos amb ells, parlar la seva llengua i no esperar que ells s’adaptin a la nostra”. Mossèn Pepe de Sant Julià de Lòria, per la seva part, considera que a la parròquia laurediana encara n’hi ha que celebren aquesta festivitat i afirma que els que hi van normalment “venen acompanyats de la família o les entitats educatives”. Destaca que, com a totes les tradicions religioses, “els nanos participen si les seves famílies ho fan”.

Perquè aquests costums no es perdin, es realitzen diferents esdeveniments. A Canillo, mossèn Ramon organitzaa la Pasqua Jove, on els adolescents s’instal·len a AINA de dijous a diumenge per poder reflexionar sobre els valors de Setmana Santa, que són, segons el mossèn, “estimar i ajudar”. A Sant Julià, també s’han ofert deferents activitats perquè els més petits puguin gaudir i viure aquestes dates, com per exemple el Diumenge de Rams, que es beneeixen les palmes.

Els mossens coincideixen que els centres educatius juguen un paper molt rellevant dins l’ensenyament dels valors amb els quals creixen els infants. Segons el capellà de Sant Julià de Lòria, “és a l’escola on s’aprenen els diferents coneixements i és molt important que els nens coneguin d’on venim. Això s’aprèn a les classes de religió, els professors són els encarregats d’ensenyar què se celebra per Setmana Santa, però no per fer que els nens creguin en la fe cristiana, sinó perquè en coneguin els valors”. Mossèn Ramon, per la seva banda, afegeix que “els col·legis han d’instruir en la cultura, ja que això ens fa saber qui som”.

tracking