Consell de ministres

La prova pilot de la línia aèria amb Palma no tindrà cap cost per al Govern

De la subvenció inicial de 220.000 euros a Air Nostrum per operar, que anava en funció de l’ocupació, Govern no ha perdut la inversió

Primer avió de la línia que va aterrar a l'aeroport el 5 de gener.Dani Silva

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La finalització dels tres mesos de prova pilot de vols amb Palma, que justament va acabar el darrer cap de setmana, deixa un balanç molt positiu per al Principat. “Ha estat un èxit rotund i un encert, estem molt satisfets amb l’acollida de la línia, la qual se sosté sola”, va manifestar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné. El secretari d’Estat va avançar que de la subvenció inicial de 220.000 euros a Air Nostrum per operar la línia, que anava en funció de l’ocupació, el Govern no ha perdut ni un cèntim de la inversió perquè la resposta de la població ha estat una “meravella” i “el cost per a Andorra ha estat de zero euros”, va manifestar Forné.

La consolidació de la nova ruta aèria es tradueix en l’impacte de les dades d’una línia que ha operat durant tretze setmanes amb una freqüència de dos vols cada set dies l’hivern de la temporada 2023-2024. Amb una xifra de 72 seients per vol, i del total de 3.744 disponibles, s’ha ocupat de forma mitjana el 70% d’aquests. En xifres absolutes són un total de 2.594 persones transportades, amb puntes màximes del 94% en alguns caps de setmana i amb la xifra més alta a escala mensual al febrer, amb un 81%.

“És una molt bona notícia que la gent de les Illes pugui visitar Andorra d’una manera més fàcil en un trajecte que pràcticament dura una hora”, va manifestar Forné, que va recordar que des de la secretaria d’Estat es treballa per contribuir al desenclavament del país. “Volem potenciar l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell amb inversions que donen llocs de treball i que van bé tant al país com a la comarca de l’Alt Urgell”, va afegir.

Tanmateix, tot apunta que la línia no es restituirà fins al desembre. Tot i que la intenció de l’executiu és tenir-la de cara a aquest estiu, veuen molt difícil la consecució dels vols en època estival, però s’assegura que de cara a la nova temporada d’hivern d’aquest any estarà disponible. “A la primavera no té sentit tenir la línia, el ministre Torres està mantenint reunions amb la companyia per operar a l’estiu, però és realment complicat”, va expressar el secretari d’Estat. Tot i això, Forné va donar per feta que la línia es reprendrà aquest desembre i l’estiu vinent. Atès l’èxit de la prova pilot, el secretari d’Estat va avisar que el següent hivern no caldrà aportar diners i que, amb els 220.000 euros estalviats de la inversió, es poden finançar noves proves, com la de l’estiu vinent amb Palma.

La roda de premsa també va servir per posar en relleu la bona salut de l’altra línia, aquesta ja consolidada, de rutes de vol amb la capital espanyola. Des del seu inici, l’any 2022, l’ocupació de la línia ha anat creixent i en dos anys aquesta ha augmentat gairebé un 10%. La mitjana de turistes en els vols amb Madrid l’any 2022 va ser del 55%, amb 40 passatgers, mentre que la de l’any passat es va situar al 60%, un increment de tres persones que suposa el 9,3%. El 2022, però, la línia va disminuir la tendència amb un 54% d’ocupació i 39 persones de mitjana. Forné també va explicar que les prioritats són trobar noves destinacions i no aprofundir en un augment de la freqüència de vols, que passarien a ser, hipotèticament, tres per setmana.

+

40.000 EUROS A CREU ROJA

Govern destina 40.000 euros a favor del comitè internacional de la Creu Roja, dels quals 10.000 euros per al pressupost regular i 30.000 per a les activitats sobre el terreny.

BECA COLLÈGE D’EUROPE

S’atorga la beca Collège d’Europe a la nacional Anna Palomera Clapisson, que cursarà l’any vinent el màster de relacions internacionals al campus de Bruges.

MÀSTER EN SALUT A L’UDA

S’aprova el pla d’estudis del màster en salut de la Universitat d’Andorra, el qual té una durada de dos cursos acadèmics i s’imparteix en modalitat semipresencial.

CRIDA A DENUNCIAR L'INTRUSISME LABORAL AL COPSIA

El ministre portaveu, Guillem Casal, va fer una crida al Copsia a denunciar els possibles casos d’intrusisme laboral arran del vídeo del youtuber resident Christian Vidal, anomenat Torete, en què va manifestar que busca el creixement personal mitjançant l’ajuda del filòsof David Murías. “No comptem amb cap denúncia formal ni a Economia ni a Salut”, va expressar Casal, que va voler respondre a la petició de més inspeccions per part del col·lectiu de psicòlegs als centres en curs d’activitat que ofereixin teràpies alternatives en l’àmbit de la salut mental. “La modificació de la Llei de professions titulades i col·legis professionals ja regula aquesta eina indispensable que és la creació del cos d’inspectors per lluitar contra l’intrusisme, del qual ja tenim les places pressupostades”, va dir Casal.

tracking