LLEI D'HABITATGE
Cop a l'especulació
Govern vol que entrin al parc de lloguer en un format de “cessió d’ús temporal i obligatori”
El Govern va anunciar ahir en roda de premsa en el marc de la presentació de la futura llei del creixement sostenible i del dret a l’habitatge tot un paquet de mesures, amb l’objectiu de frenar l’especulació immobiliària i fer augmentar el parc d’habitatge de lloguer. La mesura més important recau en l’objectiu que l’executiu s’havia marcat de perseguir tots els pisos buits per tal que s’incrementi l’oferta de lloguer. “Sabem que hi pot haver, fàcilment, entre 800 i 1.000 pisos buits i ens agradaria que es posessin de forma voluntària a la borsa d’habitatge, en el cas que el propietari no el vulgui llogar, opera la cessió temporal i obligatòria de l’ús a canvi d’un preu just per al propietari”, va dir la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol.
Un parc públic d’habitatge que el Govern s’ha fixat que arribi a les 1.500 vivendes en tres anys i, a més dels 300 que en l’actualitat s’estan construint o rehabilitant, es volen afegir 150 més des de Govern i amb la col·laboració publicoprivada. Per una banda, Govern treballa en la construcció dels pisos de la Borda Nova a Andorra la Vella i, per altra, es treballa en tres parròquies per habilitar noves vivendes. Els terrenys són la Borda de Sales (Andorra la Vella), el terreny de Casa Rossell (Ordino) i un altre pendent de tancar-se a la Massana.
En la presentació i posterior roda de premsa, Marsol va estar acompanyada del cap de Govern, Xavier Espot, a més dels ministres de Turisme, Jordi Torres, i d’Interior i Justícia, Ester Molné. El cap de l’executiu, que va prendre en primer lloc la paraula, va manifestar que “la prioritat de les polítiques del Govern els pròxims mesos és mitigar les disfuncions dels mals del creixement econòmic”. Tot i això, Espot veu compatible moderar el creixement urbanístic i turístic perquè “sigui més sostenible i evitar la pressió demogràfica negativa”, i incrementar l’oferta d’habitatges de lloguer recuperant-los del parc immobiliari actualment existent, tant de pisos buits com d’ús turístic.
Precisament en aquest darrer punt, el dels habitatges d’ús turístic, coneguts com a HUT, també es van centrar gran part de les novetats. De la veu del ministre Torres es van desgranar un seguit de mesures que atenyen aquesta modalitat de vivendes i que es bifurquen en quatre branques. En primer lloc, es prohibeix de forma indefinida l’aprovació de noves llicències d’HUT i apartaments turístics. En segon terme, s’incorpora un nou sistema de caducitat temporal de tres anys de les llicències atorgades fins ara, i que només seran renovables si es compleixen nous criteris de qualitat, el qual es relaciona amb el tercer punt, i que consisteix en el fet que aquesta llicència es revocarà a aquells edificis que tinguin menys d’un 30% de l’HUT, que són uns 650, aproximadament, i el 25% dels habitatges existents en aquesta modalitat. En darrera instància, se suspendrà de manera indefinida la llicència d’un HUT si en el darrer any no ha fet cap registre al ROAT, el registre d’ocupació d’allotjaments turístics.
L’altre gran paquet de mesures fa referència a la tan comentada i criticada per part de la minoria i part de la ciutadania llei d’inversió estrangera immobiliària. La titular d’Habitatge va reprendre la paraula i va deixar clar que totes aquestes novetats s’apliquen “per evitar l’especulació immobiliària”. La més rellevant de totes és la limitació d’adquisicions de béns immobles a tots els estrangers no residents i amb menys de dos anys de residència al Principat, que es queden en un màxim de dos i que, amb l’impost vigent, es grava amb un 3% el primer immoble i un 5%, el segon. En canvi, tots aquells ciutadans amb dos o més anys de residència no tindran cap mena de restricció, una dada que computa en format de residència no continuada perquè, tal com va expressar Marsol, “no afecta tots aquells que marxen, en especial els joves, per exemple, que van a estudiar o treballar uns anys fora el país”. El segon punt estrella de la mesura recau sobre les promocions immobiliàries estrangeres, les quals queden prohibides a menys que aquestes es destinin a pisos de lloguer. Preguntada per l’impacte d’aquestes sobre el total de promocions immobiliàries, Marsol no va saber-ne donar les dades exactes, però sí que va indicar que es considerarien foranes totes aquelles les quals la propietat té menys de dos anys en el país. No hi haurà restriccions, però, en l’adquisició d’immobles per realitzar activitats mercantils amb l’excepció de l’allotjament turístic. Pel que fa a la inversió estrangera directa, Marsol va informar que a partir d’ara la constitució de societats que vagin relacionades amb l’obtenció d’un permís de residència estaran limitades per la quota d’Immigració, ja que “serà Govern qui tindrà tota la capacitat de controlar la manera de créixer”, va dir.
La titular d’Habitatge també va tenir temps per comentar dos aspectes més de la futura llei que incideixen sobre l’habitatge. Per un costat, s’incrementa el gravamen sobre la plusvàlua immobiliària per evitar l’especulació en funció del guany i el temps transcorregut de la transacció de compravenda. D’aquesta manera, tota transacció menor de dos anys es grava amb fins a un 20%, mentre que les superiors a deu anys no tenen cap mena d’imposició. Per altre costat, s’exonera del pagament de l’impost de transmissió patrimonial en l’adquisició del primer habitatge per valor inferior als 500.000 euros, augmentant en 140.000 la xifra, ja que anteriorment estava fixada en els 360.000 euros.
Unes mesures que, segons va manifestar Espot, responen a ”la necessitat de corregir o revertir prudentment per no morir d’èxit, o sobreexplotació”. L’executiu espera que aquesta futura llei entri a tràmit parlamentari durant les pròximes tres setmanes i que es pugui aplicar ja aquest mateix any.
PLA DE XOC
1 TRES MESOS PER ENTRAR ELS PISOS AL MERCAT
Els propietaris de pisos buits tenen tres mesos per posar els habitatges al mercat voluntàriament o cedir-los a la borsa d’habitatge de lloguer.
2 SETGE A LES PROMOCIONS ESTRANGERES
El Govern prohibeix les promocions immobiliàries a empreses estrangeres a menys que siguin per afavorir el mercat amb pisos de lloguer.
3 MENYS DE DOS IMMOBLES ALS NO RESIDENTS
Als no residents o a aquells que duguin menys de dos anys al Principat se’ls limita l’adquisició de béns immobles a un màxim de dos.
4 ES GRAVEN LES TRANSACCIONS MENORS DE 2 ANYS
S’incrementa el gravamen sobre la plusvàlua immobiliària per evitar l’especulació, tota transacció menor de dos anys es grava amb fins a un 20%.
5 SUSPENSIÓ DE NOVES LLICÈNCIES TURÍSTIQUES
L’executiu prohibeix de forma indefinida l’aprovació de noves llicències d’habitatges d’ús turístic (HUT) i d’apartaments turístics.
6 EL 30% MARCA LES LLICÈNCIES DELS EDIFICIS D’HUT
Es revoca la llicència a aquells edificis amb menys d’un 30% de l’HUT, que són uns 650, i el 25% dels habitatges existents en aquesta modalitat.
7 EN ESTUDI LA VINYETA ALS EXCURSIONISTES
S’estudia la implementació d’una vinyeta al vehicle d’un excursionista o als autobusos internacionals, una proposta sorgida de la ciutadania.
8 POSSIBLE INCREMENT DE LA TAXA TURÍSTICA
Torres va informar que es revisaria el preu de la taxa turística per tal d’augmentar-la i que els beneficis anessin a la formació dels treballadors del sector.
9 FI ALS PERMISOS DE TREBALLADORS DESPLAÇATS
Molné va avançar que s’eliminaven els permisos de treballadors desplaçats extracomunitaris per evitar així els casos d’abusos laborals.
10 BLOQUEIG A LA MANIOBRA PER EVITAR EL DIPÒSIT
Es prohibeix treballar per compte propi el primer any de l’autorització de residència i treball per evitar eludir el pagament del dipòsit dels 50.000 euros.