reportatge

Música per humanitzar l'UCI

Dues associacions musicals col·laboraran amb l’hospital Nostra Senyora de Meritxell per trobar músics que actuïn al centre per humanitzar la unitat de cures intensives.

Pacient Música Uci GuitarraFernando Galindo

Publicat per
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Amb el so de la guitarra i el d’una veu pacients ingressats a la unitat de cures intensives (UCI) van poder gaudir d’una petita actuació des de l’habitació de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Aquest projecte d’acompanyament musical es va posar en marxa ahir gràcies a una col·laboració entre el centre mèdic i dues associacions, que ha de servir per trobar músics que participin en aquesta proposta. El programa s’emmarca dins del procés d’humanització de l’UCI que es va engegar ara fa dos anys amb l’objectiu de millorar l’estat d’ànim de les persones malaltes. La idea és que es pugui fer almenys un cop al mes.

“A l’UCI hi ha molts aparells i el pacient ho percep amb ansietat i estrès, i la família també”, va explicar Mario Alfaro, cap de la unitat de cures intensives de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Ahir el duet format per Joan Gómez i Xavi Martínez va fer una primera actuació, en què es va poder veure com una acompanyant d’un pacient es va posar a ballar. Des del 2021 que el recinte sanitari aposta per humanitzar aquesta unitat amb sortides terapèutiques i alguna sessió de música per “fer l’UCI més amena, perquè sigui el més confortable possible”, va afegir Alfaro. Fins ara, l’hospital havia organitzat alguna sessió de música i l’experiència havia estat positiva, tal com va explicar el doctor, però havien tingut dificultats per trobar músics. Per aquest motiu s’han ajuntat amb l’Associació Música per Viure Judit Ribas i l’Associació de Músics d’Andorra (ASMA), perquè els puguin ajudar a cercar artistes del país. “És una oportunitat que pot ajudar en l’estada anímicament i busquem que tingui beneficis per als pacients i la seva recuperació”, va apuntar el responsable de l’UCI. “La música és universal i ajuda a canviar l’humor”, va asseverar Ester Segura, coordinadora de l’Associació Música per Viure Judit Ribas, que va agregar: “La música és molt important i són indiscutibles els efectes que té.”

A través d’una conversa informal, membres de l’Associació Música per Viure Judit Ribas es van assabentar que l’espai hospitalari tenia problemes per accedir a músics. Tot i que aquesta entitat és andorrana, la majoria dels seus projectes els havia desenvolupat a l’Amèrica central, però a l’agrupació li va interessar molt el projecte perquè “quan estàs en un hospital les hores passen d’una altra manera” i amb aquesta iniciativa “pots passar un dia diferent”, va assenyalar Segura. En aquest sentit, es van posar en contacte amb l’Associació de Músics d’Andorra. L’ASMA està en un procés de reactivació, però el seu president, Joan Gómez, va afirmar que disposen de més d’un centenar de contactes que podrien participar en la iniciativa, ja que “hi ha molta gent interessada”.

L'actuació de dos músics a l'hospital.

Un dels artistes que van actuar ahir a la unitat de cures intensives de l'hospital.

tracking