REACCIONS A LA LLEI
Els propietaris d'apartaments turístics es veuen “a la ruïna”
L’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic i l’Associació de Propietaris de Béns Immobles valoren negativament el projecte de llei
Malestar entre els propietaris després que el Govern anunciés dijous el projecte de llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge. Les primeres reaccions de les mesures són negatives tant per part del sector dels apartaments turístics com per part dels béns immobles. L’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) considera que la proposta pot perjudicar els negocis dels empresaris, mentre que l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) creu que generarà inseguretat jurídica i que els efectes que tindrà no seran immediats.
El projecte de llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge no ha deixat un bon regust de boca entre els membres de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic, per la preocupació que provoca als empresaris associats. Bàsicament, perquè no saben l’afectació que podran tenir en el futur. La proposta planteja la prohibició de manera indefinida de noves llicències d’habitatge d’ús turístic i que els edificis que tinguin menys del 30% destinat a habitatges d’ús turístic se’ls revocarà la llicència al cap de tres anys. “Estic sorprès i defraudat perquè cada any et posen una pedra al camí i crec que no és la solució”, va valorar Àlex Ruiz, president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic, sobre el projecte de llei. L’entitat defensa que la majoria dels apartaments es troben a les parròquies altes i “allà no hi ha els serveis necessaris perquè aquestes vivendes puguin ser llogades”, va comentar el dirigent de l’associació. En aquest sentit, si no aconsegueixen trobar llogaters el “propietari no tindrà rendiment”, va especificar.
Entre el sector hi ha preocupació perquè si els edificis destinats a habitatge d’ús turístic no arriben almenys al 30%, se’ls revocarà la llicència. Segons Ruiz, la majoria dels empresaris tenen els apartaments dispersats i molts “encara estan pagant la inversió, i si d’aquí a tres anys no tenen ingressos, no els podran pagar”, va afirmar el president, que després va asseverar: “La gent està preocupada perquè poden tancar els seus negocis.” Per aquest motiu, considera que aquest fet podria tenir unes conseqüències en la indústria de l’oci. “Moltes empreses no tenen la capacitat de poder tenir tot un edifici per gestionar i hauran de tancar i tindrà una repercussió a Grandvalira o Caldea, perquè és gent que portem i aniran a altres destinacions com a la Vall d’Aran o a Puigcerdà”, va detallar Ruiz, que va acabar afegint que creu que “la solució està en els pisos buits”.
La setmana que ve hi ha prevista una reunió amb els associats de l’entitat per tal d’analitzar les mesures preses pel Govern des del punt de vista turístic. “Escoltarem cadascú i veurem quines decisions prendrem, segurament farem una comissió i anirem a parlar amb el ministre”, va comentar el màxim responsable de l’AEAT. Tot i això, no es va mostrar gaire optimista sobre el fet que hi pugui haver canvis o millores.
La percepció des de l’APBI també és negativa i, a més, acusen el Govern “d’actuar per impulsos”, tal com va afirmar Toni Bea, president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles. En línies generals, valoren la proposta com a “no bona” perquè hi haurà “inseguretat jurídica” i també n’hi haurà “en la inversió estrangera”, va comentar Bea. Alhora, tenen la sensació que les mesures no tindran uns efectes immediats a curt termini, sinó que no es veuran fins “d’aquí a força temps, en molts casos anys, quan l’escenari serà completament diferent de l’actual”, va argumentar el seu dirigent. En aquest sentit, reclamen la necessitat de saber quanta gent pot viure a Andorra i quin model de país es vol. Per això, Bea va manifestar que no se sap cap a on es va, però “anem modificant el rumb i les regles contínuament”. També demanen que existeixi un parc de vivendes de lloguer degudament dimensionat per tal de poder-hi encabir la població estrangera que ve a viure al país. “No podem fer venir molta gent de fora sense preocupar-nos d’una cosa tan bàsica com és si podran llogar un habitatge”, va precisar el responsable. Per aquest motiu, van criticar l’executiu dient que el “Govern no ha previst tot això, per una banda, però, per l’altra, en lloc d’estimular el privat, que és el que realment és eficient, el que ha fet és intervenir el mercat”. Bea també va assenyalar que l’ens governamental actua “sense previsió i sense entendre les implicacions que tenen les decisions preses pel Govern, moltes de les quals tenen més bona intenció que efectivitat i realisme”.
Entrant més en detall en les mesures presentades, sobre la cessió forçosa de pisos buits si el propietari no s’avé a posar-lo al mercat, l’associació immobiliària considera que això generarà “més inseguretat jurídica”. I ho van argumentar explicant que “aquesta mesura és pròpia d’altres països, és absolutament impròpia d’Andorra, és molt preocupant i un precedent molt dolent”, ja que defensen que cal incentivar, estimular i no amenaçar o castigar. I a continuació van reiterar la importància de tenir una visió clara de cap a on s’està dirigint el país i quanta gent pot viure a Andorra.
Des de l’APBI van assegurar que prendran les mesures que creguin oportunes i van voler deixar clar que “hem tractat sempre d’ajudar l’administració, ja sigui Govern o comuns”. I van afegir que “tot i que som un actor principal i responsable, el Govern –que tenim clar que és qui decideix– no ha volgut que treballéssim plegats per tractar de millorar el sector, tot i que sí que ens hem reunit en multitud d’ocasions”.
A banda d’això, l’afiliació creu que s’ha d’analitzar si els salaris són els més adequats dins el context actual.
Des de la CEA, en canvi, la prudència guia de moment les declaracions en espera de tenir el document de la llei entre les mans i consensuar la resposta entre l’equip directiu. Tot i això, es deixa entreveure cert disgust per algunes mesures i deixen anar que esmenaran el text “per modular amb la veu de l’empresariat”, va dir el president de la CEA, Gerard Cadena, en una conversa amb el Diari. “A la CEA tenim associacions que treballen no només en el turisme, sinó també en la construcció i els apartaments turístics i que, per tant, es veuran afectades”, va expressar Cadena, que tot i entendre que les mesures cerquen el creixement sostenible, també “tindran conseqüències per a alguns llocs de treball”. Cadena també va recalcar que tenen la intenció de parlar amb tots els grups parlamentaris quan entri la proposta al Consell General.