L'USdA desconfia que la llei ataqui l'arrel del problema de l'habitatge
Creu que la solució passa per taxar fortament el preu de referència al lloguer
“És una llei totalment absurda perquè no marca els límits al preu del lloguer, només que entrin al mercat”, va comentar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que considera que “un propietari pot posar el seu pis a lloguer per 5.000 euros i com que l’única obligació que té és que sigui de lloguer, pot posar el preu que vulgui”.
Per al sindicat, el quid de la qüestió passa per una solució “més senzilla” del fons de la nova mesura anomenada cessió temporal i obligatòria d’ús de pisos buits que dijous van anunciar el cap de Govern, Xavier Espot, i la titular d’Habitatge, Conxita Marsol, i que recau a taxar “fortament” amb un preu de referència el lloguer per tal de “desmotivar tots aquells que vulguin especular amb les vivendes”, va dir Ubach. La terminologia també confronta el sindicat i el Govern, ja que l’executiu utilitza la paraula assequible i l’USdA considera aquests pisos de lloguer com de protecció oficial. Per al sindicat, Govern “es nega” a titllar els habitatges com de protecció oficial, i es qüestiona quin és el preu assequible a Andorra. “Ens agradaria molt saber quin és el preu assequible a Andorra perquè no surt enlloc ni la llei ho aclarirà”, es queixa el secretari general, que troba un contrasentit que l’executiu vulgui que la població pagui un màxim del 30% del salari en el lloguer quan el salari mitjà se situa en els 2.400 euros, i “per 800, 900 o 1.000 euros ja gairebé no hi ha res”. Ubach expressa que no està en contra dels lloguers a 2.500 euros, si els salaris se situen, per exemple, per sobre dels 5.000.
30% ALS EDIFICIS D’HUT
La mesura de revocar la llicència a aquells habitatges d’ús turístic (HUT) d’edificis amb menys d’un 30% d’aquesta modalitat també es veu amb recel des de l’USdA. “Nosaltres creiem que és inefectiva, quants edificis són? Ja ho dic jo, pocs”, va manifestar Ubach, que va recalcar que no veuen que es doni una solució real als problemes del país en matèria d’habitatge.
SENSE MÉS DESPLAÇATS
Tot i veure amb bons ulls la fi als permisos de treballadors desplaçats, el secretari general considera que s’ha actuat “dos anys tard” perquè “ja ho vam avisar quan van sorgir els primers problemes amb els treballadors peruans”. Un efecte contrari de la pràctica és que “la contractació de treballadors al seu país d’origen rebaixa encara més el valor de la mà d’obra del mercat nacional”, va dir Ubach, que va afirmar que les mesures “es venen com la gran solució quan en realitat Govern no vol acabar amb l’especulació”.
MONTANER I PINTOS CRITIQUEN 'LA CESSIÓ D'ÚS OBLIGATÒRIA'
Andorra Endavant i el conseller no adscrit, Víctor Pintos, creuen que la mesura anomenada com la cessió d’ús obligatòria dels pisos buits pot resultar contraproduent i espantar la inversió i, en sentit ampli, són contraris a gran part del paquet de mesures anunciades dijous per Govern. La líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, va expressar que troben “perillosa” la mesura de la cessió d’ús, la qual veuen com una expropiació, i Pintos, pel seu costat, va lamentar que “forçar la cessió d’habitatges buits per posar-los a lloguer pot arribar a ser un clar atemptat contra el dret a la propietat privada i, per tant, és una línia vermella que no s’hauria de creuar”. A més, va afegir que la negociació per a la cessió de les vivendes “és quelcom necessari, però no s’hauria d’arribar mai a l’expropiació forçosa, “encara que sigui temporal”. Pel que fa a les altres mesures anunciades per l’executiu, tant Montaner com Pintos veuen amb bons ulls el requisit d’apujar l’experiència dels extracomunitaris, del qual Montaner va expressar que “se’ns havia descontrolat el volum de la població”. Tot i això, a AE els sembla “problemàtic que no es puguin fer permisos de subcontractats de sis mesos a cap persona que ve d’un país extracomunitari”, un model que afirmen que utilitzen el “99% de les constructores”. Pintos també va comentar que la revisió de la plusvàlua en operacions de compravenda d’immobles per frenar l’especulació immobiliària “pot ser encertada”, però que cal “una visió de conjunt respecte a la imposició en dites operacions”.