dia del treballador

Iniciativa legislativa sindical per l'habitatge i la pujada de salaris

El sindicat ultima la manifestació de l’1 de Maig i treballa en una iniciativa legislativa

Gabriel Ubach parlant amb la premsa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’abril ve carregat al calendari de la Unió Sindical d’Andorra (USdA). Amb la vista sobre els preparatius de la manifestació del Dia del treballador de l’1 de Maig, la qual vol que sigui “macro”, la setmana vinent es presentarà a la ciutadania el recorregut i els horaris de la jornada, de la qual s’espera que “tothom se senti identificat i faci costat als carrers”, va dir el secretari general del sindicat, Gabriel Ubach. Aquest abril, també, volen posar de manifest el malestar social de la població entrant a tràmit una iniciativa legislativa popular –coneguda com a ILP– que apunta cap a una millora de les condicions de vida socials i laborals de tots els residents.

“Esperem que al llarg d’aquest mes el Govern prengui consciència dels problemes de la gent”, va comentar Ubach en una conversa amb el Diari. Uns problemes que, segons el sindicat, se sostenen sota cinc línies mestres i que són indivisibles entre elles, que responen a la necessitat de “poder viure a Andorra”. Tots ells es recullen a la ILP, que té com a objectiu arribar al Consell General i a tots els parlamentaris perquè així puguin saber de primera mà les demandes del sindicat.

En primer lloc, i com a pal de paller, la problemàtica de l’habitatge, la qual està sota el punt de mira de l’USdA des de fa temps i sobre la qual critica la inactivitat de l’executiu en aquesta matèria tot i la nova llei. En segon terme, i agrupant el vessant econòmic, l’USdA centra esforços en el poder adquisitiu, els salaris i les pensions de jubilació, elements que considera “essencials” que pugin d’acord amb el cost de la vida i indicadors com ara l’índex de preus de consum, per tal que la població pugui viure “dignament” entre les fronteres del Principat. En darrera instància, l’estat de la salut i dels professionals dels centres sanitaris, que també preocupa el sindicat.

“El Govern gira l’esquena a la classe treballadora i mitjana del país, sembla que no s’adonin que també hi viuen i no tot siguin les grans fortunes”, va expressar el secretari general. Ubach també espera que, com que aquest any el Dia del treballador cau en dimecres, “no sigui tan dramàtic com l’any anterior”, ja que el 2023 no va convocar-se cap concentració perquè la jornada va ser en dilluns i bona part dels potencials assistents se’n van anar de pont. Davant la perspectiva de poca afluència, l’USdA va decidir no llançar una convocatòria. Per tot això, el sindicat ja està mobilitzant tota la població amb temps suficient perquè tingui més impacte que la darrera, la del 2022.

tracking