immigració
Neguit a la restauració per l'accés a la quota de 300 treballadors
Incertesa a part de la restauració pels requisits per obtenir una de les 300 places per ‘repescar’ temporers de l’hivern
La possibilitat que 300 treballadors temporers de l’hivern, xifra ampliable a 390, entrin a la quota general de residència i treball deixa sensacions dispars entre la restauració del Principat, en especial als establiments de l’eix central de l’avinguda Meritxell i l’avinguda Carlemany. Els principals punts de desconcert són, per una banda, la desinformació envers si amb el retorn al sistema antic els restauradors tenen també, com els altres anys, un topall que limita el nombre de treballadors que poden accedir a la quota general, el temor al fet que les places s’esgotin o l’estricte compliment dels quatre mesos que comptabilitzen com una temporada de treball a Andorra.
“Tenim informació contradictòria i ambigua i cadascú té una versió diferent, és un galimaties”, diu el xef i supervisor de Kram GastroKilling Oyster Bar, Andrés Riestra. Riestra explica que estan rebent de diferents bandes informació encreuada que provoca confusió al sector i que el seu negoci treballa amb una gestoria. “Sincerament, fins i tot des de la gestoria em deien que esperen que el BOPA els resolgui tots els dubtes del nou canvi”, expressa el xef. En el seu establiment, aquest hivern han comptat amb quatre treballadors extracomunitaris i la seva voluntat és que tots puguin quedar-se a l’estiu i formar part de la quota general. Tot i això, no sap si tots ells podran continuar, perquè “no s’ha determinat si les empreses tenen una quota específica com els altres anys o no”.
El punt de la quota específica és un altre de les incerteses per molts restauradors, donat que els altres anys les empreses tenien assignades una quantitat que es regia pel criteri del volum de l’establiment, i com més volum, més gran la quota. A través de fonts contactades pel Diari, aquesta normativa continua vigent, però alguns restaurants els va sorgir els dubtes després de les declaracions de fa unes setmanes de la ministra de Treball, Conxita Marsol, en què el funcionament anava per ordre d’arribada. Tot i això, alguns propietaris, com l’encarregada d’una reconeguda formatgeria, va contactar directament amb immigració per comprovar si hi havia lliure albir o no. “Jo tinc a tres treballadors i em van dir que pel meu volum, només en podia tenir dos que anessin a la quota general”, diu l’encarregada. Tot i això, ella volia que tots tres es quedessin. “Si hi ha necessitat de mà d’obra, i ells es volen quedar, què se suposa que hem de fer llavors?, expressa resignada.
Dos dels aspectes centrals d’on beu aquesta incertesa estan relacionats amb un nexe comú: el temps. En primer lloc, pel temor d’anar més tard que la competència i perdre una de les 390 possibles places i, en segon terme, pel compliment estricte dels quatre mesos abans del 30 d’abril, data límit en què es dona per conclosa la temporada. Pel que fa a aquesta cursa per arribar-hi com més aviat millor, molts establiments continuen en espera de les tramitacions dels permisos, com són els casos del Burger Brothers Escaldes i el del Hong Kong Escaldes. L’hamburgueseria, per una banda, ha tingut quatre treballadors aquest hivern i es quedaran amb dos per l’estiu via quota general, mentre que al Hong Kong, n’han tingut a dos i només un es quedarà. “No sabem segur si es podrà quedar, tot està a punt de fer-se, però el problema és que tinguem els papers llestos i ja no hi hagi quota”, diuen. L’altre aspecte, el dels quatre mesos, també duu de corcoll a la restauració. “Tenim neguit perquè la renovació s’ha de fer a partir del dia d’alta, ja que han de passar quatre mesos exactes”, explica Riestra. Al restaurant l’Isard, precisament per l’encotillament d’aquesta mesura, no es podran quedar amb la seva única treballadora extracomunitària que volien que seguís per només cinc dies. “Ella va sol·licitar els papers el 8 de desembre i li van arribar el 5 de gener, el 5 de maig compleix els quatre mesos, però ja estarà fora de termini”, comenta el propietari del restaurant, que confia en la quota d’estiu per suplir la baixa. Per a alguns, la cursa contra rellotge ha començat, amb les limitacions de la pressió demogràfica i econòmica trepitjant-los els talons. Però una cosa queda clara: el sector necessita mà d’obra i sembla que el país no pot acollir-la.
EL 50% DE LES PLACES JA S'HAN SOL·LICITAT
“Tenim constància que, aproximadament, el 50% de les 300 places ja s’han sol·licitat a immigració”, va dir el president de la CEA, Gerard Cadena, que a més va voler fer una crida a tranquil·litzar a tota la restauració expressant que “les quotes no s’esgotaran”. També va afegir que “no hi ha hagut cap aglomeració a immigració”. Tanmateix, Cadena va avançar que en la següent reunió del consell econòmic i social del 18 d’abril, Govern dirà quina és la quota d’estiu.