reportatge

L'última obra de Toni Martí

L’excap de govern i arquitecte va dissenyar un edifici a Ordino de gran eficiència energètica que rebrà el certificat Passivhaus Plus el pròxim 10 d’abril

L'edifici que rebrà el certificat.CEDIDA PER JEAN-BAPTISTE LOPEZ

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

A finals del mes de març es va acabar de construir un edifici a Ordino dissenyat per l’arquitecte i excap de govern Toni Martí. La particularitat que té aquest bloc, situat a l’avinguda del Casamanya i format per onze pisos destinats al mercat de lloguer, és que s’ha dissenyat amb l’objectiu d’optimitzar l’eficiència energètica. Aquest tipus de construccions es coneix com a passivhaus i es caracteritza per un aïllament tèrmic que permet una baixa despesa energètica.

“La despesa energètica és més baixa en comparació amb altres cases de construcció tradicional, estem parlant d’un estalvi energètic de gairebé el doble, es gasta molt menys”, va apuntar Jean-Baptiste Lopez, promotor immobiliari de Propietats i Gestió. Cap als anys 90 es va crear el Passivhaus Institut, que atorga certificats per les edificacions que utilitzen aquests sistemes sostenibles. El bé immoble ordinenc rebrà el pròxim 10 d’abril el certificat Passivhaus Plus per l’alta eficiència energètica. Des de la promotora asseguren que aquest estàndard és la primera vegada que s’entrega en el país.

“Per a nosaltres és un orgull, és la recompensa del treball que hem fet en aquesta promoció. Moltes persones han arribat a voler tenir aquesta certificació, que és molt difícil d’aconseguir”, va afirmar el promotor immobiliari, que va agregar que “és molt exigent per tots els reptes tècnics i és un orgull ser els primers”. El propietari de Propietats i Gestió, Lluís Lopez, va valorar que “és bastant difícil d’aconseguir perquè has de posar molts mitjans financers i era un repte constructiu”. Per aquest motiu, l’empresa té la intenció de celebrar-ho. “Aquest projecte el va encapçalar Toni Martí i li volem fer un homenatge pòstum”, va asseverar Jean-Baptiste. La intenció és col·locar dues plaques a una de les façanes, una amb el certificat i l’altra d’homenatge al polític i alhora arquitecte.

Per poder rebre aquest reconeixement, l’edifici consta d’uns panells en els quals a dins hi ha un aïllant amb una escuma molt dura i compacta que té una resistència i unes propietats tèrmiques molt altes. La temperatura és regulada per una màquina, i això fa que no s’hagin d’instal·lar grans sistemes de calefacció, que consumeixen més energia, i que, per tant, els costos energètics siguin molt més baixos. També s’han col·locat 180 metres quadrats de panells solars, que permetran produir “gairebé el 100% de l’energia que gasta l’edifici anualment”, va explicar Lluís Lopez. Com que els pisos són per a lloguer, la llei no permet que l’energia es destini als llogaters, i per això “la vendrem a la companyia Nord Andorra”.

tracking