reportatge
Música transformadora
Música per viure ajuda als nens més desfavorits amb el poder dels instruments.
“La música com a eina per canviar realitats”. Aquest és l’argument que fonamenta la tasca de l’Associació Música per Viure Judit Ribas, que ha impulsat projectes a Centreamèrica, així com a Andorra. Després de molts anys de tenir una escola de música a Nicaragua, les dificultats al país centreamericà els han fet tancar el projecte, fer les maletes i girar la vista cap a un altre país: Hondures, on donen suport a dues iniciatives diferents.
La coordinadora de l’associació, Ester Segura, recorda que va ser Judit Ribas qui va viure a Nicaragua i qui va tenir la idea d’encetar aquest projecte. Després, gràcies a la implicació de diverses persones, entre les quals Mireia Clua, es va materialitzar en una escola al barri René Cisneros de Managua, on Ribas havia residit. Després d’anys de feina a Nicaragua, la situació política va impossibilitar continuar allà i, segons Segura, tenien molt clar que volien mantenir l’esperit de Ribas i treballar a l’Amèrica Central. La cerca els va portar a Hondures, on Música per Viure dona suport a dues propostes encapçalades per dues dones, Amy Sánchez i Marcela Fernández. Fernández participa en actuacions musicals i dirigeix el projecte Uremu a San Pedro Sula, mentre que Sánchez imparteix classes de música a nens desafavorits. Avui dia ja tenen 80 alumnes que fan classes de música els dissabtes a la capital, Tegucigalpa.
Segura defensa els beneficis de la música per als joves que tenen més dificultats en aquests països, tot i que més enllà de l’Amèrica Central l’associació també té un peu a Andorra, on col·labora en el projecte d’humanització de l’hospital portant la música a diferents àrees del centre, i també ha col·laborat amb l’Andorra Sax Fest.