ACREDITACIÓ DEL NIVELL DE LA LLENGUA
La segona renovació de la residència exigirà tenir l’A2 de català
En el cas que la llei s’aprovi, aquesta mesura entrarà en vigor el 26 d’abril del 2026
Demòcrates, Concòrdia, el Partit Socialdemòcrata i Ciutadans Compromesos van acordar ahir l’obligatorietat de cursar una formació de català de 30 hores per tal de poder obtenir la renovació de la residència, a excepció que es pugui demostrar un nivell adequat de la llengua. A partir d’aquí i en el cas de la primera renovació, caldrà acreditar el nivell A1 de català, mentre que per a la segona renovació el requisit serà el nivell A2. Aquesta mesura entrarà en vigor a partir del 26 d’abril del 2026, sempre que s’aprovi la llei.
Pel que fa als canvis introduïts, s’aporten mecanismes de reforç en tots els àmbits d’aplicació, precisament per refermar l’esperit de la llei. Així, informen els grups parlamentaris, s’ha concretat la composició d’alguns òrgans que preveu el text, com ara la junta de coordinació de la llengua o el Consell Nacional, i s’ha definit un règim sancionador més precís.
Un altre acord important consensuat per tots els grups és fer extensiu aquests nivells de català a la resta de permisos d’immigració. En aquest punt, s’ha establert un període de cinc anys perquè la llei sigui d’aplicació a tots els permisos.
El projecte de llei, destaquen els grups parlamentaris, acompleix la seva missió integradora, associa el progressiu aprenentatge de la llengua per part dels nouvinguts i l’acreditació d’aquesta als permisos d’immigració. Per tot plegat els grups es feliciten “pel clima assolit durant el treball en comissió, que ha permès convertir les respectives esmenes en millores objectives a favor del patrimoni lingüístic d’Andorra”.
A través de les esmenes i també via transaccions, que han estat al voltant d’una cinquantena, els grups han anat teixint consensos de cara a integrar el màxim d’aportacions de totes les forces, les quals han permès enriquir el text final. Això sí, mantenint l’esperit inicial de la llei, que és el de preservar la llengua pròpia d’Andorra i garantir el dret dels ciutadans a ser atesos en català.
La proposta s’ha negociat en el marc de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports. Els grups van tancar ahir el text del projecte de llei de la llengua pròpia i oficial, en el qual han treballat de manera intensa i detallada les darreres setmanes. D’aquesta manera, s’espera que el projecte de llei pugui ser aprovat amb una majoria clara el pròxim dijous.