IMMIGRACIÓ 

La patronal vol fer un salt entre temporades

La CEA demana que els treballadors que s’han quedat fora de la general passin a la d’estiu

Cues de treballadors al servei d’Immigració.

Cues de treballadors al servei d’Immigració.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

12 dies. Aquest ha sigut el temps que han tardat a esgotar-se les 300 places, i les 90 opcionals, de la flexibilització de les quotes dels temporers de l’hivern a la quota general, aquella que dona permís de residència i treball amb la premissa d’anar per ordre d’arribada i havent complert els quatre mesos exactes. “Tenim constància d’alguns treballadors que mentre treballaven han complert els quatre mesos, i quan aquests han vençut i han tingut tota la documentació preparada, a la primera setmana d’abril, en alguns casos, ja se’ls havia acabat la quota”, va dir el president de la CEA. Sense saber encara l’abast exacte d’aquesta situació entre el sector, la CEA aprofitarà les dades de l’afectació per negociar amb el Govern la xifra de la quota d’estiu en el proper consell econòmic i social de dijous.

D’aquesta manera, tots aquells treballadors que compleixin els requisits –documentació en regla, quatre mesos de vigència i haver-se quedat fora de les 390 places– tindran alguna possibilitat d’allargar la seva estada temporal al Principat.

“El fet que hi hagi empreses que no puguin renovar treballadors, sumat a la manca de mà d’obra, comportarà que hi hagi negocis que no puguin obrir i tanquin els serveis”, va comentar Cadena, que va expressar que “nosaltres ja vam veure que els 390 eren justos”. Des de la patronal s’han encomanat fins dimecres per recopilar el màxim d’informació possible dels negocis per tal de presentar una xifra acurada sobre la realitat de la demanda empresarial.

“Nosaltres ja vam veure que la xifra del Govern de 390 places era molt justa”
Gerard Cadena, President de la CEA

Tot i això, encara no saben si aquesta afectació s’aproxima a les 60 places que faltarien fins als 450, el punt de partida on van fixar les necessitats del sector. “M’imagino que el Govern també tindrà més dades des d’Immigració quan tanquin el torn de l’hivern i seran ells qui hauran de valorar amb la nostra proposta, però nosaltres volem que sàpiguen les nostres dades, també”, va explicar Cadena, que va reconèixer que els havien arribat queixes d’alguns propietaris de negocis amb carència de mà d’obra de cara a l’estiu.

“Si algunes empreses no poden renovar treballadors, comportarà el seu tancament”
Gerard Cadena, President de la CEA

L’EXIGÈNCIA DELS 4 MESOS

Un dels elements amb què Immigració és més exigent ha sigut en el compliment estricte dels quatre mesos de feina, i ha arribat a no acceptar els tràmits d’aquells treballadors que es presentaven a renovar la plaça tot i que els faltessin pocs dies per complir la temporada de treball. Un procés, també, que s’ha vist alentit pel requisit de presentar els antecedents penals del país d’origen novament.

CONTINUA EL SILENCI

La patronal segueix guardant silenci envers les mesures del projecte de llei per l’habitatge que Govern va anunciar fa dues setmanes. “Fer declaracions sense tenir ni el text redactat ens sembla temerari”, va manifestar Cadena, que va reconèixer que l’executiu va contactar amb ells, però “en una fase molt embrionària”. Tanmateix, no esperen tenir el text del projecte de llei fins, com a mínim, la setmana vinent, donada la gira d’Espot fora del país.

Una terrassa al passeig del riu a Andorra la Vellla.

Una terrassa al passeig del riu a Andorra la Vellla.Fernando Galindo

MALESTAR ENTRE LA RESTAURACIÓ PER L'EXHAURIMENT DE LES PLACES

“Tinc tres treballadors que es van esperar als quatre mesos per presentar els papers i, quan van arribar, a Immigració els van dir que les places ja s’havien esgotat”, va explicar el xef i supervisor de Kram GastroKilling Oyster Bar, Andrés Riestra, que va afegir que a ells els agrada “formar i quedar-se’ls” quan hi ha entesa. Comenta que l’única opció que té per aconseguir mà d’obra resideix ja en la quota d’estiu.

Des d’un altre establiment de menjar situat al cor de Meritxell, dels tres treballadors que volien renovar només podran comptar amb un, el primer que va arribar en termini entre l’1 i el 12 d’abril. “És una llàstima, treballaven molt bé”, diu l’encarregada, que, com Riestra, es queixa d’haver de tornar a iniciar el procés formador amb nous treballadors.

Tot i això, el punt de vista canvia entre aquells que han pogut inscriure els seus treballadors, com és el cas del Burger Brothers d’Escaldes. L’hamburgueseria tenia dos extracomunitaris que van sol·licitar la renovació i ja els han comunicat que podran continuar comptant amb ells almenys durant un any més, la vigència del nou permís.
tracking