INSTITUCIONS

El raonador creu que els assegurats de la CASS no comprenen les resolucions

Les consultes tècniques sobre l’habitatge es redirigeixen als òrgans competents del Govern

Xavier Cañada durant l’acte de presentació d’ahir al matí.

Xavier Cañada durant l’acte de presentació d’ahir al matí.Fernando Galindo

Publicat per
Neus Tomàs
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La CASS, l’habitatge i les disfuncions amb l’administració general són els principals motius de consulta al raonador del ciutadà. Xavier Cañada va explicar ahir que la majoria de consultes referents a la CASS són perquè no s’entenen les resolucions i això fa que “es vulneri un dret, perquè si la gent no les comprèn i no les sap interpretar, no es pot defensar”.

Les qüestions en matèria d’habitatge, segons va manifestar el raonador, han disminuït, però “no en saben el motiu”. Podria ser “degut a l’efecte de les mesures del Govern, com són les pròrrogues fins al 2027”, o bé per la decisió de redirigir les consultes sobre l’habitatge “als òrgans competents del Govern”, com l’Institut Nacional de l’Habitatge, el departament d’Habitatge del Govern o el departament de Comerç. Cañada va argumentar que en desviar-les no volen deixar de banda l’afer, sinó que és “una manera d’aprofitar bé els recursos públics perquè hi ha institucions que es dediquen a això”. A més, l’oficina del Raonador podrà prioritzar altres assumptes “que vulnerin drets o facin discriminació per raça, religió o gènere”. La decisió va ser presa després que Cañada parlés amb l’encara director de l’Institut Nacional de l’Habitatge, Josep Maria Pla, i “li semblés adient”.

“Si la gent no entén les resolucions i no les sap interpretar no es pot defensar”
Xavier Cañada, Raonador del ciutadà 

Ahir, durant l’acte de presentació de les accions que durà a terme durant el mandat, el raonador va assenyalar que els pilars en els quals es treballarà seran apropar la institució a la ciutadania, vetllar pels drets dels infants, sobretot pels que estan sota la tutela de l’Estat, i finalment fer un seguiment de les persones amb discapacitat.

Amb la intenció d’apropar la figura del raonador al poble, un cop al mes es desplaçarà a les parròquies “per atendre allà els ciutadans” i així fer més accessible la institució per “als qui no poden anar fins a la nostra oficina”. A més, s’ha habilitat un telèfon gratuït, s’han reactivat les xarxes socials i s’ha ampliat l’horari d’atenció al públic.

En relació amb els infants, ja s’ha visitat el CREI i la Gavernera i, de cara al mes que ve, s’ha organitzat un seminari sobre els abusos sexuals a menors. També es farà un seguiment “curós” del pla nacional de la infància i l’adolescència i, finalment, s’intentarà acostar la figura del raonador als joves a través de TikTok.

La visita al CREI va servir per informar el ministeri d’Afers Socials de “petites disfuncions”, com ara que els armaris dels medicaments estiguin “reforçats i tancats” o que les persones que subministrin medicació als infants siguin “professionals sanitaris”.

tracking