INFÀNCIA

Afers Socials va atendre 339 menors el 2023, un 10,7% més que l'any anterior

El ministeri atribueix l'increment dels atesos al creixement de la població i al ventall d'eines de què disposa el Govern

Trini Marín en roda de premsa, aquest matí

Trini Marín en roda de premsa, aquest matíNeus Tomàs

detail.info.publicated
Neus Tomàs
/ Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Servei Especialitzat d'Atenció a la Infància i Adolescència (SEAIA) va atendre l'any passat a un total de 339 menors, el que va representar un increment del 10,7% respecte a l'any anterior quan en van ser 306. Al 2021, es va atendre 293 menors. El ministeri d'Afers Socials atribueix aquest augment al creixement de la població i a les eines que Govern té per a la prevenció i detenció dels casos, segons ha explicat aquest matí la titular Trini Marín en roda de premsa.

El SEAIA té actualment 68 expedients oberts i, segons ha detallat la directora del departament d’Infància, Adolescència i Joventut, Laura Mas, el 31% dels casos es trobaven en situacions de negligència en la cura i atenció per part dels seus progenitors o tutors, mentre que el 23% eren adolescents amb conductes de risc. D’aquests expedients, 49 van desembocar en retirada de custòdia. Cal destacar que la franja d'edat dels atesos va ser dels 11 als 15 anys.

En paral·lel, el departament d’atenció a la Infància i l’Adolescència disposa d’un servei que atén als menors d’edat que estan en un procés legal al considerar-se possibles víctimes d’abús sexual o maltractament físic agut. Durant l’any passat, es van realitzar 14 expedients, dels quals 8 van ser per presumptes abusos sexuals i 6 per presumptes episodis de maltractament físic agut.

Pel que fa als acolliments, se'n van realitzar nou, sis dels quals van ser per família extensa i tres per família aliena. A la Gavernera i al CRAE, hi van residir un total de 40 infants i adolescents. En aquest sentit, Marín ha avançat la voluntat de canviar el reglament d’acolliment familiar de manera que es puguin fer acolliments puntuals i “els nens de la Gavernera puguin anar un cap de setmana a casa d’un amic”. Aquesta modificació segons Marín es fa a causa de “la demanda de les famílies”.

En referència a les adopcions, Mas ha explicat que es van realitzar tres adopcions durant el 2023.

tracking