LLEI PER A L’OFICIALITAT DE LA LLENGUA

El Consell General blinda per llei el català com a símbol “identitari” i “sobirà” d’Andorra

Tot l’arc parlamentari vota a favor de la mesura a excepció d’Andorra Endavant

Mònica Bonell amb la bandera andorrana de fons.

Mònica Bonell amb la bandera andorrana de fons.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

“El Consell General és un espai ple de símbols de la nostra identitat, com són la bandera o el retrat dels coprínceps, on ens expressem en la nostra llengua, el català, que és també un símbol d’identitat i de sobirania.” Amb aquestes paraules va encetar ahir la ministra de Cultura, Mònica Bonell, el debat sobre l’oficialitat del català al Consell General, un debat previ a la votació que es va saldar amb 25 vots a favor i tres en contra, tots tres del grup parlamentari d’Andorra Endavant. “Estem a favor de preservar i promoure la llengua, però l’obligatorietat de les mesures són un fre i un perill”, va comentar la consellera general d’AE Noemí Amador, que troba les sancions “exigents, excessives i coactives”, i que poden provocar “aversió” cap a la llengua.

“Al Consell General parlem català i el fa un símbol de la nostra identitat”
Mònica Bonell, Ministra de Cultura

Amador fa referència a les possibles i altes multes a empresaris per l’incompliment de determinats punts de la normativa, que en alguns casos podrien ascendir fins als 60.000 euros. En aquest mateix exercici d’imaginació li va respondre el president de Concòrdia, Cerni Escalé, que li va apuntar que les multes només serien en casos de “reincidència” i de forma anecdòtica. “Si un comerç col·loca un rètol que no és en català i se li demana fins a tres vegades que el retiri i no ho fa, es consideraria greu i llavors sí que hi hauria les sancions de milers d’euros”, va dir Escalé, que no va poder amagar la seva alegria per aprovar “una de les lleis més ambicioses d’Europa per la defensa d’una llengua”.

“És una de les lleis més ambicioses d’Europa de defensa lingüística”
Cerni Escalé, President de Concòrdia

Una de les millores més significatives de la llei és la de l’obligatorietat d’acreditar el nivell de coneixement de la llengua bàsic per a la renovació del permís tant dels treballadors com les dels residents passius, un fet que “fa vèncer la visió que hi ha residents de primera i de segona”, va manifestar la consellera general del PS Susanna Vela. Vela, com a portaveu de la comissió legislativa, va manifestar que de les 57 esmenes presentades al text, 30 van ser de Concòrdia, 16 del PS, sis de DA i cinc d’AE. Una de les importants per a la socialdemòcrata resideix en la implementació del català a l’entorn digital, en l’afavoriment de l’ús de la llengua en les xarxes socials i en el garantiment del català en el servei sociosanitari. Precisament en aquest darrer apartat, Vela va retreure la negativa de la majoria al fet que tots els professionals de la salut acreditessin un nivell mínim B2.

“L’obligatorietat de les mesures són un perill. Poden provocar aversió”
Noemí Amador, Consellera general d’AE

“La llei fa vèncer que hi hagi residents de primera i de segona”
Susanna Vela, Consellera general del PS

GOVERN NO VOL QUE EL RAONADOR PUGUI IMPUGNAR TEXTOS

Govern no vol atribuir a la nova llei del raonador que entre les funcions pugui presentar recursos per inconstitucionalitat perquè “no és un àmbit propi”, va comentar la ministra de Justícia, Ester Molné, ahir al Consell General. Per a Molné, aquest afer només pertoca a una cinquena part del Consell General, el cap de Govern o tres comuns i, a més, obligaria a modificar la Constitució per incloure-hi l’article. Una idea, la de reformar la Constitució, que van agafar des de la minoria per introduir la voluntat de fer-hi reformes en un sentit més ampli. Per una banda, la presidenta parlamentària del PS, Judith Casal, va manifestar que les reticències de Govern es basen en “un tema d’interpretació”, i va deixar caure que des de la cambra “s’hauria de reformar i contemplar”, perquè “ja comencem a tenir una gran llista de recomanacions de modificacions de la Constitució perquè s’adapti als nous temps”. Per altra banda, el conseller de Concòrdia Jordi Casadevall va comentar que “no creia necessari” reformar la Constitució per aquest afer, però sí que s’hauria de revisar la Carta Magna “en general”.

Un altre dels punts que Govern no veu clar és que la retribució del raonador s’equipari a la dels grans alts càrrecs de l’administració, com proposa el PS, per una falta de “precisió” en la mesura. Tot i això, i d’acord amb les recomanacions de la Comissió de Venècia, l’òrgan consultiu del Consell d’Europa, Govern sí que troba positiu que la institució tingui un estatus d’autoritat i una obligació de codi ètic de comportament. Casal va recordar que la llei original és del 1998 i va manifestar que modificaran les disposicions expressades per Govern per tal que el text entri en vigor.
tracking