DIARI TV

Ubach explica la falta de delegats de personal per l'acomiadament lliure

El secretari general de l’USdA denuncia que no es donen les condicions perquè els treballadors impulsin comitès d’empresa o vulguin ser delegats de personal.

Gabriel Ubach durant l’entrevista a Diari TV.

Gabriel Ubach durant l’entrevista a Diari TV.Fernando Galindo

Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va apuntar que l’acomiadament lliure sobrevola els caps dels treballadors i, juntament amb la pressió empresarial, la poca protecció legal, la por i la falta de suport d’una xarxa sindical són les principals barreres per a l’arrelament de la figura del delegat de personal a les empreses privades. “Un delegat dels treballadors que ha de fer el plantejament d’un conflicte col·lectiu davant de l’empresari està completament sol, venut. A Andorra hi ha una dictadura econòmica”, va afirmar Ubach en una entrevista al Parlem-ne de Diari TV, que va manifestar que a la llei hi ha la figura de delegat dels treballadors, però no sindical. Per això, el sindicalista comenta que treballen per entrar en els comitès d’empresa des de l’USdA, tal com funciona als països veïns, perquè siguin “delegats de personal, però també sindicals”.

“Igual que als països veïns, hem de fer que els delegats de personal siguin també sindicals”
Gabriel Ubach, Secretari general de l’USdA
 

El secretari general, que va carregar contra Govern per perpetuar el mantra de la “falta d’interès dels treballadors”, va posar d’exemple el sector sanitari, i que la branca sanitària de l’USd’A és majoritària al comitè d’empresa del SAAS, amb 7 dels 11 membres que integren l’organització de representació laboral.

DIARI TV A la carta

Tot i això, convé recordar l’àmbit parapúblic del sector, la gran força dels treballadors –amb uns 1.200 empleats– i la gran qualificació, manca de mà d’obra i sortides dels professionals. Ubach també va apuntar la falta de transparència envers els beneficis de l’empresa com una altra trava per al delegat en les negociacions amb l’empresa.

“No sabem si l’acord amb la UE és pitjor que el que tenim ara, però podem canviar d’opinió”
Gabriel Ubach, Secretari general de l'USdA

Tanmateix, el sindicalista va comentar que des de la CEA, tot i ser conscients del funcionament arreu d’Europa i donar-los la raó en afers relacionats amb els comitès d’empresa, els delegats de personal o els convenis col·lectius, “com més es dilati la seva implementació millor per a ells”. Precisament, la manca d’acords en el si del Consell Econòmic i Social també confronta patronal i sindicats, però ambdós posen en comú la mateixa demanda: els falta informació per poder negociar els augments salarials. “Govern diu que ni comuns ni la CASS els donen les dades.”

SITUACIÓ LABORAL I ABUSOS

“Algú es pensa que amb el 15% d’atur a Espanya, si hi hagués bones condicions aquí no estarien interessats a venir?”, va manifestar Ubach, que va dir que els comunitaris han vist que “no els surt a compte a venir” i que, per això, venen tants extracomunitaris, perquè “volen diners per enviar a les seves famílies”. Pel que fa a les contractacions de treballadors desplaçats, el sindicalista va manifestar que és una “vergonya” que s’hagi permès la contractació des de l’origen i va recordar que el cas dels peruans és similar al de l’accident del túnel dels Dos Valira. “L’empresa que va tenir l’accident i en què van morir els treballadors era subcontractada i, anys després, continuem encara subcontractant.” No obstant això, des de l’USdA centren el focus en els treballadors establerts més que en els temporers, perquè molts d’aquests venen a fer la temporada i marxen, i llavors és molt més difícil fer el seguiment dels possibles abusos laborals. “El que han de fer les empreses és fidelitzar la mà d’obra i que als treballadors els donin totes les garanties”, va expressar, a més d’afegir que si es continua així “arribarem a l’Andorra dels 100.000 [habitants]”.

NO A LA UE

“És una oportunitat, però és com la Constitució, la legislació ha de canviar i evolucionar”, va apuntar Ubach, que es va mostrar reticent a l’acord amb la UE per la manca de claredat de l’executiu envers l’annex XVIII de l’acord, sobre drets laborals. “No sabem si és pitjor que el que tenim ara, perquè, per exemple, Andorra no està a l’Organització Internacional del Treball (OIT) i molts dels convenis que firma després no els ratifica”, va comentar. Tot i això, va reconèixer que “podem canviar d’opinió”.

ESPEREN PASSAR DELS 5.000 MANIFESTANTS

“A la manifestació del novembre per l’habitatge vam ser 3.000, en aquesta volem passar dels 5.000.” Amb aquest optimisme es va expressar Ubach, que tot i ser conscient de les previsions de mal temps, espera una manifestació “multitudinària”.
Ubach va dir que la ILP té com a eix vertebrador l’habitatge, tot i que té “vasos comunicants” amb els salaris i les pensions, i la pèrdua de poder adquisitiu. Per al sindicalista, el problema de l’habitatge està creat “per la mala política de DA”.
tracking