CATALUNYA

El PSC guanya les eleccions i els partits independentistes no sumen

El guanyador de les eleccions, Salvador Illa, dipositant el vot.

El guanyador de les eleccions, Salvador Illa, dipositant el vot.Mariona Puig / ACN

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Partit Socialista (PSC) va guanyar ahir clarament les eleccions al Parlament de Catalunya amb els 42 escons que li atorgava l’escrutini per sobre del 99%. Una victòria, però, que no li val per governar i que necessitarà pactes. Un dels que s’apuntaven és reeditar un tripartit amb Esquerra Republicana (ERC), que va protagonitzar la gran caiguda de la nit, i els Comuns. Perquè l’altra gran titular de la jornada és que el bloc independentista ja no suma per governar. Junts serà la segona força al Parlament, amb 35 diputats, i Esquerra marxa a la tercera posició després de caure fins als 20 representants (en tenia 33). A la pèrdua de força del bloc per la independència s’hi suma la CUP, amb 4 escons, respecte dels 9 que tenia fins ara.

La nova composició de la cambra parlamentària certifica la desaparició de Ciutadans, que va arribar a guanyar unes eleccions el 2018. En canvi, puja amb força el Partit Popular, que passa de ser l’última força a convertir-se en la quarta, amb 15 diputats. Vox manté els 11 que va obtenir en els anteriors comicis. I el segueixen Sumar (amb 6, en perd 2), la CUP i la irrupció d’Aliança Catalana. El partit independentista d’ultradreta nascut a Ripoll s’estrena amb dos diputats.

L’encara president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar que ERC treballarà a partir d’ara “des de l’oposició” i va convidat PSC i Junts a “gestionar la nova etapa”, després dels resultats, tancant la porta aparentment a aliar-se amb els socialistes. Illa, al seu torn, va valorar que els resultats denoten que Catalunya inicia una nova etapa després del Procés.

tracking