MEDI AMBIENT

Andorra presenta l’informe de polítiques climàtiques

L’ONU, “sorpresa” perquè hagi està el primer país en fer-ho

Visita dels experts de les Nacions Unides.

Visita dels experts de les Nacions Unides.SFG

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Andorra s’ha convertit en el primer país a presentar l’informe biennal de transparència reforçada a les Nacions Unides sota l’Acord de París, un document que inclou tot un seguit d’objectius, polítiques i mesures climàtiques, així com un inventari de gasos. És per aquest motiu que els secretaris i representants de l’organisme s’han desplaçat al país amb la intenció de revisar exhaustivament l’informe i assegurar-se que compleix totes les exigències. La revisora experta de la convenció de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, Pepa López, va expressar ahir la seva sorpresa davant els mitjans de comunicació per la celeritat amb què s’ha lliurat el document, tenint en compte que els països tenen com a termini límit el desembre del 2024. López va elogiar l’informe com un text “ambiciós” destacant la diversitat de les mesures adoptades per cada país. En el cas d’Andorra, va subratllar que, com a país petit amb poques fonts emissores contaminants, “hi ha poc marge per reduir”.

En aquest context, el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, va posar de manifest i subratllar la importància de “ser el primer país a presentar l’informe”, acció que situa Andorra com un “referent mundial en el marc de les Nacions Unides”. A més, va encoratjar altres nacions a presentar els seus informes dins del termini establert. El secretari també va posar en relleu el fet que Andorra és un país “poc contaminant”, contribuint només amb “el 0,01% de les emissions generals”, però que, tot i això, pateix les conseqüències del canvi climàtic “igual que la resta de països”, fins i tot des d’una posició “més vulnerable”.

El procediment de la visita dels experts de les Nacions Unides s’ha iniciat amb la revisió actual i, posteriorment, continuarà amb “una revisió multilateral on estaran totes les parts presents del conveni” i on es qüestionaran diferents aspectes, segons va comentar el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel.

FORNÉ MOSTRA UN "SENTIMENT POSITIU" RESPECTE AL PROJECTE FERROVIARI FINS AL PRINCIPAT

Preguntat pel projecte ferroviari promogut per la Generalitat de Catalunya (que enllaçaria la Seu d’Urgell amb el Principat) i els resultats de les eleccions catalanes celebrades diumenge passat, el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, va mostrar ahir un sentiment “positiu” i va reiterar que aquest tema “no depèn exclusivament” del Govern andorrà. Si més no, el secretari d’Estat espera amb interès les conclusions que es preveu rebre aquest mes de maig o al juny. Més enllà dels resultats electorals, Forné manté un esperit optimista i va subratllar que la implementació del projecte “es farà tant per a la Seu d’Urgell com per a Andorra”, però, tot i això, va advertir que cal “promoure-ho perquè es pugui dur a terme”. Ara caldrà esperar si el nou govern que surti de les eleccions celebrades diumenge manté l’interès per fer arribar el ferrocarril.
tracking