SALUT

L'associació de celíacs demana més subvencions per als tractaments

L'entitat estima que els productes bàsics sense gluten costen entre 600 i 1.000 euros

L'Associació de celíacs d'Andorra

L'Associació de celíacs d'AndorraACEA

detail.info.publicated
/ Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El 16 de maig se celebra el Dia internacional de la malaltia celíaca, una data que l'Associació de celíacs d'Andorra (ACEA) aprofita per sensibilitzar la població i recordar les seves reivindicacions. D'aquesta manera, des de l'ACEA, reiteren la petició que l'administració subvencioni, tal com es fa a la major part dels països, una part del tractament de les persones celíaques. Segons estima l'entitat, una dieta sense gluten suposa una despesa mensual addicional entre 600 i 1.000 euros i recalca que és una dieta "estricta, sense excepcions".

En aquest sentit, quant a l'àmbit sanitari, demanen tenir "un protocol de diagnòstic i seguiment per tal d'augmentar els diagnòstics i que els pacients un cop diagnosticats tinguin clares les pautes a seguir la resta de la seva vida". També defensen que cal més formació entre els professionals "perquè coneguin i entenguin realment els condicionants de la malaltia celíaca i els problemes que pot comportar no seguir la dieta correctament". També incideixen en la necessitat que la població en general deixi de "banalitzar" la malaltia i entengui que "mal portada o no diagnosticada pot tenir moltes conseqüències en la salut, algunes d'elles fatals".

Pel que fa a la restauració lamenten que està "a anys llum d'altres països propers com Espanya o Itàlia". En aquest sentit, recorden que el 40% de les persones celíaques transgredeix la dieta i això té grans conseqüències pel sistema sanitari. Per això estan "lluitant perquè s'adopti el reglament europeu" en la restauració i per dotar d'espais segurs de restauració oberts al públic i en l'àmbit escolar i hospitalari. També incideixen en la importància que té la dieta sense gluten per als celíacs i treballen per conscienciar els restauradors que 'sense gluten' vol dir que no hi pot haver cap traça o contaminació. Des de l'entitat també manifesten que una altra línia de treball és arribar a acords amb empreses privades col·laboradores que facilitin descomptes i promocions perquè resulti més fàcil la compra de productes sense gluten.

Aquest dijous l'entitat repetirà la campanya 'La celiaquia a l'escola' que ja van realitzar l'any passat, i en la que es va arribar a uns 7.000 infants dels centres escolars. És una campanya que està pensada per explicar que és i en què consisteix la malaltia celíaca, com ajudar i com acompanyar a un infant celíac en el dia a dia a l'escola. Des de l'associació manifesten que són conscients que, de vegades, ser celíac exclou els infants en alguns actes socials, celebracions, activitats de convivència, esmorzars solidaris o inclús per poder menjar fora de casa. Per això defensen que "explicar la malaltia als nostres infants i joves, ajudarà a prendre consciència del que representa i saber com gestionar la convivència amb algú celíac a casa i a l'escola". Així, des de la cuina centralitzada s'oferirà un menú sense gluten per a tots els infants i s'ha fet arribar a les escoles material per treballar a l'aula i al menjador per tal de donar a conèixer aquesta malaltia a l'alumnat i conscienciar-los sobre què representa.

A més a més, durant el dijous a la tarda, de dos quarts de sis a les set hi haurà una parada a Andorra la Vella, concretament davant del Hiper E.Leclerc, que oferirà un berenar sense gluten, per tots aquells que es vulguin atansar a conèixer l'associació. També hi haurà activitats infantils i tallers pels menuts.

tracking