TREBALL

Les multes pels abusos a treballadors peruans sumen més de 100.000 euros

El Govern aclareix que ha obert vuit expedients i ha sancionat fins a cinc empreses

Treballadors en una obra.

Treballadors en una obra.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El desplaçament a Andorra del cònsol general del Perú a Barcelona i del cònsol adjunt es va saldar amb l’acord d’estrènyer la col·laboració i que ambdues administracions treballin per aportar informació fidedigna als treballadors del país llatinoamericà que tinguin intenció de venir fins al Principat. “Que rebin informació veraç i de primera mà”, en paraules del ministre portaveu, Guillem Casal, que hauria d’evitar que caiguin en els mateixos paranys que han caigut alguns compatriotes víctimes d’empreses que els paguen menys de l’inicialment pactat i els fan viure amuntegats en pisos. El ministre portaveu va informar en la roda de premsa posterior al consell de ministres del fruit de les reunions amb la delegació peruana i va tornar a reivindicar la tasca duta a terme pel Govern per frenar aquestes irregularitats. Aquest cop aportant xifres: va explicar que s’han fet 18 inspeccions fruit de les quals s’han obert vuit expedients i que fins a cinc empreses han estat sancionades amb multes que sumen més de 100.000 euros. Casal va indicar que la immensa majoria de les inspeccions (17) han estat d’ofici i únicament una motivada per la denúncia prèvia d’un treballador.

De cordial i molt positiva va qualificar el portaveu de l’executiu la trobada amb els representants diplomàtics del Perú, els quals es van trobar amb el secretari d’Estat d’Economia i Treball, Jordi Puy, el d’Interior, Joan León, i amb els directors d’Immigració, Afers Socials, Afers Consulars i de la policia. Representants de totes les àrees de l’administració central implicades en aquest afer i que van emplaçar-se amb les autoritats peruanes a fer un treball conjunt per “esbrinar el que ha passat” i els “possibles incompliments” que han derivat en les irregularitats que es venen fent públiques des de fa mesos. Casal va reiterar que “el Govern està molt a sobre d’aquesta situació”, que “no ens agrada que aquestes situacions es produeixin al nostre país”, i va apuntar que també s’havia informat els representants peruans que el Govern eliminarà la figura del treballador desplaçat en una futura llei per tallar definitivament aquestes pràctiques.

EL COL·LECTIU DE RESIDENTS RECLAMA A LES AUTORITATS "QUE AIXÒ NO QUEDI AQUÍ"

L’associació de residents del Perú a Andorra també es va reunir amb els representants consulars del seu país d’origen. Els van exposar els detalls dels diferents casos que els han denunciat compatriotes i també que encara hi ha una desena d’abandonats perquè l’empresa que els va portar no els ha donat feina. Ara estan a la Seu pagant-se ells mateixos un allotjament. L’entitat valora positivament l’interès mostrat per les autoritats peruanes, però els van reclamar que “això no quedi aquí” i que es prenguin les mesures perquè aquestes situacions no es repeteixin, també fent-hi front des del país d’origen. L’entitat insiteix que “hi ha indicis de tràfic de persones”.
tracking