SOLIDARITAT

Programes per a joves amb problemes de salut mental

La Creu Roja llença tres iniciatives per ajudar els adolescents amb addiccions o que tenen patologies psicològiques.

El director de la Creu Roja, Jordi Fernández.

El director de la Creu Roja, Jordi Fernández.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Creu Roja va celebrar el passat dia 8 el seu dia internacional presentant un balanç de totes les activitats dutes a terme durant el 2023. Una de les principals novetats és l’enfocament en els joves i les seves necessitats pel que fa a salut mental o addiccions. A través del Club d’Activitats Comunitàries, l’entitat adreça ajudes a persones que tenen dificultats en la seva inclusió social i comunitària. El Club es divideix en tres programes: El Projecte Còpia, que està destinat a prevenir o endarrerir el desenvolupament d’una addicció mitjançant l’esport; el Projecte Fènix, que està destinat a prevenir que els joves d’entre 13 i 23 anys acabin en programes d’adults per tractar l’addicció; i el projecte Pia, que serveix com a programa d’intervenció psicosocial i psicoeducativa per tractar problemes de salut mental. El director de la Creu Roja, Jordi Fernández, va explicar en declaracions al Diari que aquests programes són crucials, ja que “un de cada tres suïcidis són comesos per menors d’edat, cal intervenir en aquest tema i en molts altres, com les addiccions a les substàncies o les pantalles”, va explicar. Un altre aspecte clau per l’existència dels projectes és ajudar als nuclis familiars. Fernández va explicar que “tenim famílies que no saben com tractar els joves amb problemes, ningú neix ensenyat, per això és important que puguem donar suport o consell a aquestes famílies”. Això sí, sempre des d’una perspectiva social perquè “no som psicòlegs ni psiquiatres”, va matisar el director.

Aquest any es començarà a implementar un servei conegut com a RollingAnd, també destinat al jovent, que serà present a les festes del país i que oferirà eines que poden resultar útils com tests d’alcoholèmia, preservatius o, potser, tests antidrogues. La finalitat, segons va explicar Fernández, serà la de conscienciar i que “si algú ve begut a un dispositiu de la Creu Roja, que sàpiga que ningú no el renyarà, intentarem ajudar-lo i que no agafi el cotxe si veiem que supera el límit establert”.

A la nit andorrana també hi van ser presents els punts lila, que fins a l’any passat no estaven implantats al país. El 2023 van tenir 19 serveis “amb una rebuda molt positiva”, segons va apuntar Fernández. En total, el director de l’ONG va estimar que en els 19 serveis, els professionals del punt lila van haver d’actuar “unes 7 o 8 vegades”, però Fernández va remarcar que la funció principal ha de ser la de sensibilitzar. “Creiem que hem de ser presents a la nit i que qualsevol noia que es vegi assetjada tingui un espai segur amb professionals que la podran protegir i ajudar”.

La feina amb la gent gran tampoc s’atura. El 2023 l’entitat va gestionar 54.926 trucades, 10.000 més que l’any anterior. D’aquestes, 1.229 van ser trucades de gent de la tercera edat que volien conversa i es trobaven soles, un problema que des de l’ONG volen abordar amb activitats com el programa Sempre Acompanyats, que ofereix un assistent a aquelles persones que ho necessitin i que permet que els padrins no estiguin sols a casa. Sobre aquesta iniciativa, Fernández va demanar ajuda, ja que “el nombre de voluntaris per fer-la a hores d’ara no respon al volum de feina que hi ha al programa”.

D’altra banda, la Creu Roja també gestiona activitats de participació i relació amb l’entorn per a la gent gran. L’any passat es van fer 11 sortides socioculturals per a 402 usuaris. Com a anècdota, Fernández va explicar que una de les sortides va ser a la platja i que “va ser un moment molt bonic, ja que una de les dones que hi va assistir feia 20 anys que no sortia d’Andorra i en veure la platja es va emocionar”.

Quant a voluntaris, durant el 2023, 295 persones van oferir-se per treballar i van posar sobre la taula un total d’11.769 hores de feina, un 11,9% més que el 2022, tot i comptar amb 20 persones menys. La major part del temps es va destinar al socorrisme, que va ocupar 5.095 hores dividides en 410 preventius.

UN NOU CENTRE DE DIA A LA MASSANA

La Creu Roja obrirà un nou centre de dia que se sumarà als tres que ja té a les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes i Sant Julià. El 2 de novembre del 2023, amb el suport del Copríncep francès, que va finançar la meitat del projecte (uns 150.000 euros dels 300.000 totals), es va obrir el centre de dia Paraires, que ja té més del 80 per cent de les places ocupades. Fernández va destacar la importància de l’existència d’aquests centres per combatre la soledat de la gent gran.
tracking