REPORTATGE

Apropant la cultura

El Circul'art es consolida com una de les propostes artístiques del país i ofereix al seu públic l’oportunitat de gaudir d’una obra d’art per un temps limitat.

L’espai d’exposicions que La Xarranca té al parc Central.

L’espai d’exposicions que La Xarranca té al parc Central.COMÚ D’ANDORRA LA VELLA

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Si a Andorra existeix algun far de l’expressió artística aquest és, sens dubte, La Xarranca. L’associació dirigida actualment per Mar Garcia ha enriquit la vida cultural del país des del 1992, actuant com a nexe d’unió dels artistes del Principat amb la ciutadania tot promovent projectes artístics, com l’actual joia de la corona: el Circul’art. Un projecte ja consolidat que va néixer fa quatre anys i que té com a objectiu apropar la cultura a tota la població andorrana oferint la possibilitat de tenir una obra d’art per un temps determinat a través d’un senzill abonament que permet el lloguer de la peça a aquells usuaris que ho desitgin.

“Sempre està ple! La gent participa, repeteix i vol tornar-hi”, va celebrar Garcia davant de l’èxit del format en les passades edicions. “És una iniciativa fantàstica, ja que hi participen persones, col·legis i empreses interessades en el que oferim. Creiem que és una manera excel·lent de donar a conèixer els artistes del país i de permetre que la gent tingui una obra d’art a un preu molt mòdic!”, va assenyalar Garcia, que va aprofitar per recordar l’experiència al col·legi espanyol María Moliner, on molts joves van tenir l’oportunitat de conèixer els artistes participants al Circul’art i que va resultar un èxit de participació i de satisfacció per als assistents.

En preguntar-li pels inicis d’aquest projecte, Garcia va revelar que no van seguir cap model existent, sinó que van identificar una realitat i la van aprofitar: el fet que cada vegada es compren menys obres d’art i hi ha més gent que les lloga per un temps limitat. “El més difícil sempre és començar”, va seguir la directora, “és complicat organitzar la primera edició d’un festival i crear un projecte de zero, però creiem que cada vegada és més conegut”, apuntava Garcia, qui celebrava que molta gent ha quedat tan satisfeta, fins al punt que després de finalitzar el circuit ha acabat comprant l’obra que inicialment havia llogat. “De moment, tenim tres circuits de quatre obres. Això significa que una mateixa persona o espai acull quatre col·leccions diferents durant l’edició”, relatava Garcia. “Havíem pensat a ampliar el festival amb una secció de gran format, però és complicat perquè moltes cases no tenen prou espai”, va assegurar la directora de l’entitat, que va destacar la qualitat de les obres com un dels punts forts de Circul’art. La qualitat es manté a l’edició d’enguany gràcies a la participació d’un jurat extern preparat per apreciar les creacions que s’hi presentin, com van ser-ho Aurora Baena i el galerista Carles Teixidor durant l’última edició.

Ara bé, l’activitat de La Xarranca no es limita al Circul’art, ja que, tal com va explicar Garcia, l’associació té altres projectes en marxa, com la temporada d’obres que acollirà l’espai creatiu l’Institucional amb noms com Alfons Valdés, Antoni Julià, Ana María López i Rafa Contreras, entre d’altres. “També participarem en un intercanvi cultural amb Seix, en què dos artistes de La Xarranca representaran la creació artística d’Andorra. Hem rebut una invitació i, a la vegada, hem convidat dos artistes de Seix perquè vinguin a Andorra”, informava Garcia. “Nosaltres viatjarem a Seix al juliol i ells ens visitaran a l’agost. Tant els artistes com les seves obres seran presentades, i les obres estaran disponibles per a la compra”, va afegir Garcia. L’intercanvi d’obres i d’autors, a més, pot servir per enriquir el circuit artístic del país.

L’organització també va comentar que estan treballant en la possibilitat d’acollir un parell de projectes més amb la col·laboració dels comuns per ampliar l’oferta de cultura que l’organització ha estat oferint a Andorra els últims 33 anys.

tracking