REGULACIÓ

Les associacions estan en contra de legalitzar el cànnabis terapèutic

Entitats que treballen amb problemes d’addiccions no volen que es canviï la legislació

Un producte elaborat amb CBD, legal al país.

Un producte elaborat amb CBD, legal al país.

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les associacions que treballen amb persones addictes es mostren reticents a legalitzar el cànnabis terapèutic. La presidenta de l’Associació en Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA), Sandra Cano, es va mostrar taxativa amb la possibilitat que la part natural de la planta del CBD es reguli al país: “Regular és com enviar el missatge que el cànnabis no és dolent”; per aquest motiu, ADJRA va apuntar que “estem totalment en contra dels productes que són derivats del cànnabis”, fins i tot els que són legals actualment i que no contenen cap percentatge de la part psicoactiva de la planta i que es venen a alguns establiments. Aquestes botigues tampoc haurien de ser presents a Andorra, segons Cano, ja que “no hi ha garanties que els productes que venen no els acabin consumint menors”, va afegir. Una opinió que va compartir Rosa Lluís, presidenta de l’Associació de Famílies per la Salut Mental, que va explicar en declaracions al Diari que “cal més control a les botigues, ja que algunes venen les parts de la planta que són il·legals”. Sobre la possibilitat de legalitzar aquestes parts, Lluís es va mostrar “totalment en contra” mentre no hi hagi un debat “molt profund” sobre l’ús del cànnabis.

“Regular és com enviar el missatge que el cànnabis no és dolent”
Sandra Cano, Presidenta d’ADJRA

Les presidentes de les seves respectives associacions van estar d’acord en el fet que el consum de cànnabis és un problema greu en la societat actual, sobretot per als joves, i que l’abús de la substància pot comportar “malalties mentals greus”, segons va recordar Lluís, que també va demanar més càstig a l’hora de multar la gent que és enxampada consumint o venent marihuana. L’exemple d’aquestes penes, va afegir Lluís, serien treballs per a la comunitat, “per entendre realment el pes que té el consum i no només pagar una multa, que en el cas de menors sovint la paguen els pares per oblidar-se del problema”, va asseverar Lluís.

“Cal més control a les botigues que venen parts que són il·legals”
Rosa Lluís, Pres. Ass. Familiars per Salut Mental

Eva Tenorio, de Projecte Vida, no va ser tan contundent amb la resposta, ja que va apuntar que “hi ha molts matisos”, però va alertar d’un problema que es podria incrementar amb la legalització de certs derivats del cànnabis: el foment del consum. Tenorio va apuntar que “il·legalitzar substàncies no ha funcionat mai per eliminar-les”, però que si es legalitza pot passar com amb l’alcohol o el tabac, que reben publicitat i se’n fomenta el consum. Tenorio va acusar d’aquesta mala pràctica també les botigues especialitzades, ja que “als aparadors veus exposada la fulla de la marihuana, i això incita també a consumir”.

“Als aparadors veus la fulla de la marihuana, i això incita a consumir”
Eva Tenonio, Presidenta de Projecte Vida

“Cal preguntar a aquells que ja han legislat, com els Països Baixos”
Jordi Fernández, Director de la Creu Roja

A la Creu Roja tampoc ho veuen clar. El director de l’entitat, Jordi Fernández, que recentment ha anunciat programes per ajudar joves amb problemes d’addicció, va apuntar que “ignorar el problema no l’arreglarà” i que la solució abans de decidir si s’ha de canviar la llei hauria de ser buscar consell d’aquells que ja han legislat sobre la matèria, com “els Països Baixos o Espanya, i que ens donin consell per saber què cal fer i si a ells els ha funcionat la regulació o no”, però “fer veure que el cànnabis no és un problema que sigui a Andorra no és la solució”.

tracking